📍銅鑼灣𝙲𝚊𝚞𝚜𝚎𝚠𝚊𝚢 𝙱𝚊𝚢❝新開山林風高級日本菜✨集百家大成之omakase set!海膽拼盤🧡厚燒A4和牛🐮大閘蟹膏烏冬🦀❞呢間係銅鑼灣新開專食omakase既日本餐廳🎌裝修以山林為主題 好清新舒服🏞️仲有室外露台望住馬場chill chill佢🌃餐廳本身提供5款omakase(和牛,雞,海鮮,魚,蟹)✨ dinner價錢$688-$1,688而lunch最平$368就有!😎聖誕節/特別日子唔想食西餐 又想食classy野 推介黎呢度!🔥今次好好彩😍咁岩新推出左「山之御膳」呢個set 包含各個set既signature dish! total 11道菜🤍可以話集百家之大成✌🏻飽到我捧住個大肚腩走🤰🏻貪心想試晒牛,魚,蟹既話 大大力推介呢個‼️🥰🥢山之御膳 Yama Kaiseki $1688 pp.▪️先付け|日本產雲丹拼盤 (五種產地)以5種產地既海膽拼湊成 Uni大集合😍各有不同特質🧡全部都好新鮮香甜 又creamy 令我諗起前排係北海道食過既海膽🤤海膽控要試!🥳▪️前菜|廚師發辦前菜三點3款前菜會放係一個以盆景擺盤既木盒入面🪴勁靚成個藝術品咁🤩分別係醬燒帶子🔥日本生蠔🦪同香箱蟹🐚
📍銅鑼灣𝙲𝚊𝚞𝚜𝚎𝚠𝚊𝚢 𝙱𝚊𝚢
海膽拼盤🧡厚燒A4和牛🐮大閘蟹膏烏冬🦀❞

🥢山之御膳 Yama Kaiseki $1688 pp.

日本產雲丹拼盤

▪️先付け|日本產雲丹拼盤 (五種產地)

廚師發辦前菜三點

▪️前菜|廚師發辦前菜三點
3款前菜會放係一個以盆景擺盤既木盒入面🪴勁靚成個藝術品咁🤩分別係醬燒帶子🔥日本生蠔🦪同香箱蟹🐚香箱蟹上面係滿滿既蟹肉,蟹籽同蟹膏😋

▪️蒸し蒸|十四代蝦夷鮑酒蒸 肝醬
店員會用個好fancy既樽噴幾下sake係面🍶令肝醬更流質同帶出鮑魚鮮甜😙鮑魚煮到好軟身入味!

▪️お造り|季節刺身五點
當日5款刺身分別係: 醃池魚條, 深海池魚, 檸檬帶子, 灸燒中拖, 牡丹蝦🦐全部都好厚身又新鮮😋好滿意!

▪️鍋物|鱈場蟹亀甲鍋
鮮蟹湯煮雪場蟹腳 半生熟既蟹腳肉質易起嫩身 好鮮甜🥰仲有菜係底收晒湯汁精華😎甜到呢~

季節雪葩

▪️箸休め|季節雪葩
中間休息清一清胃口既柚子雪葩🍊(食到呢度已經飽飽地no kidding)

精選壽司五貫

▪️すし|精選寿司五貫
再黎5件高質壽司!🍣分別係象拔蚌,北寄貝(配柚子皮), 燒金目鯛, 燒平靜魚腩(配櫻花蝦醬)銀皮魚, (配薑蓉)😚每款既配搭都有心思有detail位👍🏻

A4宮崎牛厚燒

▪️強肴|A4宮崎牛厚燒 聖護院蕪菁 牛肝菌
原本係成個煲上枱 煲底係禾稈草 以煙燻和牛😌3粒厚燒西冷和牛粒 油脂感爆發 入口即溶🤤

特濃蟹粉拌稻庭烏冬

▪️食事|特濃上海蟹拌後文稻亭 10年陳意大利黑醋
以松葉蟹芡汁煮成既烏冬 配上海量既大閘蟹膏同膏油😍撈黎食係crazy!!🥹❤️煙韌烏冬掛滿蟹膏🥢餐廳仲提供3款甜味酸味唔同程度既黑醋撈黎食😚(有分數作指標so pro!)

▪️甘味|和風雪糕拿破崙
Finally到甜品🤪當日甜品係京都士多啤梨🍓拿破崙超酥脆! 中間夾住椰子雪糕🥥同士多啤梨cream😍好好食!!

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍山
銅鑼灣耀華街38號The Zing!15樓

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_銅鑼灣

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_日本菜
特濃蟹粉拌稻庭烏冬