2018-09-18
一班朋友聚餐,最理想嘅地點都是在油尖旺 今次朋友建議潮州菜我第一時間諗起尖沙咀嘅百樂小館, 很久之前去過一次印像不錯, 所以今次我提議去位於美麗華嘅百樂小館。我最喜歡百樂小館的鳥籠設計, 一班朋友 能夠有獨立嘅空間傾下偈,而又不感覺侷促。食潮州菜一定有嘅功夫茶,百樂小館嘅功夫茶, 飯前飯後都會每人有一杯,茶味濃而香。朋友點了五味菜, 『滷水鵝肉拼盤』、 『 百樂特色冬瓜盅』、 『皇子乳鴿凱配撒沙律』、 『脆盞菠蘿咕嚕肉』及『芥蘭菜脯炒河』。第一道菜是『滷水鵝肉拼盤』 鵝肉肉質不錯亦很香, 喜歡食我的人一定很鍾意, 除此之外 我還喜歡的墨魚片和腩肉, 墨魚片口感好好不 不硬又不韌, 而魚腩脂肪不多。第二道菜是『 百樂特色冬瓜盅』, 冬瓜盅用了很足,有瑤柱、瘦肉絲、冬菇、 蝦、 蘑菇、 咸火腿及翠玉瓜、 味道鮮甜而不油膩。第三道菜是『皇子乳鴿凱配撒沙律』, 乳鴿燒乳鴿外脆內嫩, 非常香口, 配上凱撒沙律加上飛魚子是清新感覺非常特別。第四道菜是我最喜愛的『脆盞菠蘿咕嚕肉』, 菠蘿非常之新鮮且甜, 咕嚕肉 味道甜帶少少酸,咬落去啖啖肉, 加上青椒、洋蔥及青蔥伴碟,色香味俱全,的確是高質素嘅菠蘿
第四道菜是我最喜愛的『脆盞菠蘿咕嚕肉』, 菠蘿非常之新鮮且甜, 咕嚕肉 味道甜帶少少酸,咬落去啖啖肉, 加上青椒、洋蔥及青蔥伴碟,色香味俱全,的確是高質素嘅菠蘿咕嚕肉。
第五道菜是『芥蘭菜脯炒河』, 整碟炒牛河感覺爽口而不利, 菜脯帶甜味, 芥蘭切粒令口感清爽, 另外有蛋花和蝦肉, 用料十足, 感覺不油不膩, 河粉的澱粉質令人有飽肚嘅感覺。
最後我們點了『清心丸綠豆爽』作為甜品, 清心丸帶點煙韌, 感覺是清甜, 正好為這餐飯,帶來一個圓滿完美嘅句號。