2018-11-25 1859 views
在灣仔食飯,你自己本身一定有很多的心水,不過,係會展北區,有好多人會覺得這裏係一個美食的沙漠。 特別是會展個頭,那個很多打工仔的區域,如果你要選一間值得推薦的地方,你會選擇哪裏呢。 我就會選擇有米芝蓮車軚人美食推薦的新滬坊。 很多人大概也不知在這裏有一間這樣的餐廳,仲要係米芝蓮車軚人美食推薦咁有份量。 會展去得多行街睇展覽睇得多,要係度食飯可能就以為剩係得一間茶餐廳,自助餐和中菜,其實有一間餐廳要吃滬菜為主,叫新滬坊。 餐廳舒適度高,有私人房而且保證環境好好。 當中以十月吃過的這個以蟹為主的餐單最好,可惜之前memory卡有問題,好耐先攞到啲相,要而家先寫到呢篇文介紹。 不過,呢個menu做到十一月尾,仲有幾日,如果你想喺呢個蟹嘅季節趕上尾班車,就快啲睇下我上次食左乜,然後黎食啦。 當晚和一班朋友嚟食飯,人強馬壯先食得多。 先來的前菜有滬坊小碟,排名不分先後有涼拌海參,河鮮燻魚,麻將西紅柿和舟山頂級海蜇頭。 麻醬西紅柿整到蟹咁嘅樣,味道鮮甜又靚,麻醬味濃但都吃到其紅柿的清新。 舟山頂級海蜇頭爽到不能,配一條西芹,加點麻油香,更好吃。 涼拌海參的高貴和整到好精美的一件件河鮮燻魚,

我就會選擇有米芝蓮車軚人美食推薦的新滬坊。

餐廳舒適度高,有私人房而且保證環境好好。

當晚和一班朋友嚟食飯,人強馬壯先食得多。

舟山頂級海蜇頭爽到不能,配一條西芹,加點麻油香,更好吃。

涼拌海參的高貴和整到好精美的一件件河鮮燻魚,美味之餘更吃得出食物的高質。

整個前菜無論外貌,品質都非常令人驚喜。

驚喜係不斷的,之後的花膠魚翅蟹黃羹,係我吃過最濃郁的羹,蟹味強而有力,配合大塊的花膠和粗壯的魚翅,整體的感覺好好,食完後會好掛住,到今日,還記得那迷人的味覺。

如果呢個花膠魚翅蟹黃羹係menu一年365日都有,我估我得閒就會過嚟食吓。

接下來的蟹肉金汁豆腐,更精彩絕倫,蟹肉金汁味道超強,豆腐炸得脆,點上那個蟹肉金汁,就如劃龍點睛,更有深度。

上海古法蒸蟹鉗叫我感受到的是幸福,吃完一度有一度的蟹粉蟹黃,接下來吃到的原隻蟹鉗的美味,清新自然的海鮮香氣,加上花雕酒和雪菜肉絲夾雜芬陣的芳香,肥大的蟹鉗肉質的鮮嫩又怎會不要你難以忘懷。

芙蓉相思蟹呢個咁靚嘅名你估唔估到係食乜?同時間食蟹公和蟹乸的時候,再加上相思生南國的紅豆和勁煙韌的黑糯米,啖啖充滿蟹香,感覺浪漫氣氛滿載。

當然要吃點菜, 上湯時蔬質素自然好,要說更完美可能就是呢個菜可以加埋蟹湯和蟹肉絲感覺會更好吧。

最後的高湯小籠包完整了我的回憶,有時你不一定要吃飯和麵才是最好結局。

其實已經好飽,但為了不錯過這裡的甜品,簡單加多一個甜品,湯丸的煙韌和腰果香就是令人感動。

可能因為地點的關係,你未必會聽過這裡,而正因為這樣,你隨時會錯過這裡的米芝蓮的推薦,剛巧這裏有一個咁好的蟹menu,就特地來一下都不會令你失望。

新滬坊
灣仔港灣道1號香港會議展覽中心1樓