2019-02-02
同屋企人黎開九龍灣,本身想食過brunch, 發現開左新派的順德菜酒樓,有別於平常的酒樓。門口有open area 睇到點心的製作過程,坐近窗邊都有一望無際的景色,夜晚黎一定大飽眼福望下個menu 發現有tea set,包左3個中式蒸包,2粒蝦餃,2粒鳳梨酥,2粒紫薯芒果糯米糍同榴連糯米糍同1個芒果布甸下午茶黎講可以試下眼到個set咁多樣都忍唔住叫一個,滿足我貪吃的心。🔸Tea Set $128 for 2 3個可以造型的包子當然要相機食先😋黃色個個係流心包,蛋黃勁流心,食的時候要小心辣親個咀豬仔造型係叉燒包,綠色個貌似3眼仔係奶黃包,岩哂樣樣想試d ge人 🔸脆皮咕嚕肉 $118相當中意食酸野ge我點會放過呢個機會😀點一點個汁,酸酸甜甜,肉質都不肥不瘦,味道升華必點🔸陳皮獅子頭 $32有別於其他獅子球,好少見到有牛肉,肉質滑流,非常扎實。🔸滑嘟嘟炒奶$88怕奶的人都可以一吃,沒有牛奶的蘇味,抄得非常滑溜🔸紫砂茶壺燉螺頭湯 $58🔸紫砂茶壺燉白肺湯 $58螺頭湯頭非常鮮甜,飲後有餘香,令人一口接一口。 白肺湯,小編第1次飲,令我一試愛上。做法非常費功夫,睇得出師傅的功架。
🔸Tea Set $128 for 2
🔸脆皮咕嚕肉 $118
🔸陳皮獅子頭 $32
有別於其他獅子球,好少見到有牛肉,肉質滑流,非常扎實。
🔸滑嘟嘟炒奶$88
怕奶的人都可以一吃,沒有牛奶的蘇味,抄得非常滑溜
🔸紫砂茶壺燉螺頭湯 $58
🔸紫砂茶壺燉白肺湯 $58