2022-12-28
聖誕假有晚食左中菜,就係銅鑼灣智選假日酒店2樓新開的中菜「萬鎔少館」,食新派粵式中菜。整體質素都好好,食下啲新式既野,唔洗下下都去普通酒樓咁悶👍🏻🔸雀籠點心薈🦜呢個點心拼盤放左上雀籠,擺盤滿分,好似食afternoon tea咁成件事好高級。一共有6款點心,分別係翡翠蝦餃、鮑魚燒賣皇、懷舊芝麻卷、東瀛鰻魚酥、和牛天鵝酥、水晶菜苗餃。比較特別係東瀛鰻魚酥,將鰻魚整成點心都係第一次見,好有創意!和牛天鵝酥都幾好食,外層既酥好有層次又鬆化,餡料都好豐富。🔸胡椒雞湯灌湯餃🐥呢個必點,全晚最愛。原盅上仲有蠟燭熱住保持到熱辣辣🔥雞湯好濃郁面頭有啲雞油,胡椒味都幾重,所以飲落都辣辣地,冬天飲到個人非常暖粒粒。🥰灌湯餃餡料都好飽滿,有蝦肉、豬肉和冬菇。🔸菊花上素石榴球石榴球脹卜卜,整得好精緻👍🏻餡料其實係類似羅漢齌,有粟米、甘荀、冬菇、 木耳粒。底下係南瓜蓉,甜甜地,都俾我飲晒😋🔸蘿蔔春菜煲🥬點都要叫返個菜健康D,芥蘭好淋,加左蘿蔔好清甜!🔸鮑汁豬手撈粗🐷豬手好入味,而且肉質好淋,充滿膠質,啲汁撈埋粗麵一齊食,味道好夠好正😍🔸萬鎔班蘭糕💚呢個好食呀,第一次食煎既班蘭糕,熱熱地好煙煙,班蘭味都好香,好好
🔸雀籠點心薈🦜
🔸胡椒雞湯灌湯餃🐥
🔸菊花上素石榴球
🔸蘿蔔春菜煲🥬
點都要叫返個菜健康D,芥蘭好淋,加左蘿蔔好清甜!
🔸鮑汁豬手撈粗🐷
🔸萬鎔班蘭糕💚
呢個好食呀,第一次食煎既班蘭糕,熱熱地好煙煙,班蘭味都好香,好好食😋😋
📍#萬鎔少館 (#銅鑼灣美食)
銅鑼灣霎東街33號智選假日酒店2樓
➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎