2014-12-19
放工約左朋友喺海港城行街,AE卡有折扣而又冇咁傳統嘅食店得呢間,7點半攞ticket要等十幾張2人枱,所以行下再返黎,8點半黎過左再攞多張又要等多10幾張,又行下先。9點5再返黎過左6張枱,餐廳職員話過左3張ticket要再攞過,不過佢地9點半唔會再派ticket,而當時9點5仲有3張枱等緊所以估我地9點半前都輪唔到入去,所以唔肯派 ,但其實佢地收10點半嘅,佢早一個鐘+5分鐘已經唔肯派ticket真係幾有問題,最後佢俾我地等5分鐘等到9:30pm就有枱俾我地入啦。(好奇怪,呢5分鐘只係見一枱6,7個人走而地地張枱同排地前面2pair人係隔左成條走廊嘅,唔明點解唔肯派ticket囉。行入去時已經叫我地坐低要即叫野食,但我地等緊時係冇俾餐牌我地望定先,唔明點解可以即叫囉。坐低,見佢咁趕又費事阻人收工就拿拿臨叫左2個前菜+2個熱菜+2個drink,但等左一陣先有人幫我地落單。幫我地落單嘅服務員態度幾好,又有笑容,冇不耐煩咁值得一讚。上菜都唔慢,起碼佢地見廚房攞左出黎會放低手頭上工作幫我地送上。 第一味係卷狀嘅菜,應該雪櫃攞出黎,好快上枱同太冰啦 ;(不過隻碟真係好靚)之後係鴨同薯片(似LA
第一味係卷狀嘅菜,應該雪櫃攞出黎,好快上枱同太冰啦 ;
另一個熱盆係叉子肉鬆(唔記得個名,即係一盆肉碎連4個包子自己夾黎食)好spicy,同平時食開嘅唔同。
最後佢地話要夠鐘埋數,要埋單先埋單$44x,俾AE應該餐牌食品半價,返黎張單係~$298,問侍應點解唔係一半價錢,佢就冇乜禮貌咁答飲料唔包。
由等位到埋單,共接觸4 -5位服務員,最令我深刻係帶位同埋單2位,因為佢地真係冇咩禮貌,其餘嘅都好好。
總括而言,呢餐未至於食到一肚氣,不過非必要唔會再去食啦。如果想試新派北京菜或重視裝修就可以食下。注重食物質素及服務,而又要食美心嘅,我會行多幾步去北京樓。
Other Info. :
碗碟,筷子叉及裝修都很精緻