2018-10-21 674 views
今日有D事收工之後仲係灣仔,完成左之後就四圍去搵下有咩食。經過摩利臣山一帶見到呢間外表新派既潮州粉麵,忍唔住好奇心入去試下 潮州粉麵比人既印象都係比較舊式,食下墨魚丸,魚皮餃等,呢間店舖既內部裝修就比較光猛,門面又好乾淨,令人坐得好舒服。坐底之後見到佢地除左一般潮式粉麵會有既配料外,仲有D新式食材例如肥鴿今次叫既黑豚肉餃  本身想叫銀針粉,但太晏啦佢地賣晒,所以最後就叫左油麵。另外又叫左一碟上湯墨魚頭試下。先講黑豚肉餃油麵,黑豚肉餃鮮味十足,材料有黑豚肉和少許馬蹄,帶來更加豐富的口感。整體上成碗麵既湯底唔會覺得好油,反而有一種湯底好清既感覺。後上既上湯墨魚頭都係用返正話講既湯底黎灼墨魚頭  墨魚頭口感彈牙,份量十足,值得一提既係兩碗既湯底都有大量既芽菜同芹菜粒,更加增強左成個湯底既香氣  係呢到食左兩樣野都係60蚊到,價錢合理,令人十分滿足,食完之後又唔會好口渴,加分  可以再黎!

黑豚肉餃油麵

上湯墨魚頭

後上既上湯墨魚頭都係用返正話講既湯底黎灼墨魚頭

可以再黎!

2018-10-10
$50 (Dinner)
上湯墨魚頭
黑豚肉餃油麵