2022-12-09
𝒞𝒽𝒾𝓃𝑒𝓈𝑒 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝑀𝑜𝓃𝑔 𝒦𝑜𝓀旺角果然有好多好野食,行到攰隨便入一間都有驚喜。呢間店外勁有香港特式既霓虹燈牌吸引左我,店內裝修好新,樓底幾高,而且牆上貼左唔少應援😂見到𝘮𝘪𝘳𝘳𝘰𝘳、𝘈𝘒、甚至有林明禎嘅人形立牌🤣餐廳係用手機𝘘𝘙落單🌟鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵 𝗦𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗡𝗼𝗼𝗱𝗹𝗲 𝗗𝗶𝗺𝗲𝗻𝘀𝗶𝗼𝗻 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗣𝗿𝗮𝘄𝗻 ($𝟭𝟭𝟴)見到網上好多人推介呢個,本身諗住應該係普通嘅港式粉麵,冇諗過佢會咁豐富。鮑魚、脹卜卜嘅蠔、青口、蜆同蟹柳。佢既麵可以好似拉麵咁揀軟硬度,又有多蔥/芫荽等等𝘰𝘱𝘵𝘪𝘰𝘯。湯底我勁鐘意,有𝘥濃濃既蝦味,口感係比較濃稠果種,佢既麵體有𝘥似拉麵,幾𝘲彈同埋好掛湯。我揀左多蔥,佢既蔥絲切得勁幼,同成個麵好夾,係幾𝘪𝘮𝘱𝘳𝘦𝘴𝘴𝘪𝘷𝘦 既。(重點食完番屋企都冇口渴)🌟 籠仔五花腩蒸飯 𝗠𝗲𝗶𝗰𝗮𝗶 𝗦𝗹𝗶𝗰𝗲𝗱 𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗕𝗲𝗹𝗹𝘆 𝗥𝗶𝗰𝗲 𝗶𝗻 𝗕𝗮𝗺𝗯𝗼𝗼 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗺𝗲𝗿 ($𝟳𝟴)呢個飯真係用竹籠黎蒸,熱辣辣咁上枱🔥本身仲諗緊點解冇豉油,原來係因為入面已經有好多醬汁,調味都好好👍🏻五花腩既份量真係好大方,因為
呢個飯真係用竹籠黎蒸,熱辣辣咁上枱🔥本身仲諗緊點解冇豉油,原來係因為入面已經有好多醬汁,調味都好好👍🏻五花腩既份量真係好大方,因為真係好多,肥瘦分明。連梅菜一齊蒸真係絕配,飯粒入口唔乾,好正
🌟 素蘇格蘭炸蛋 𝗦𝗰𝗼𝘁𝗰𝗵 𝗘𝗴𝗴 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗣𝗹𝗮𝗻𝘁 𝗕𝗮𝘀𝗲𝗱 𝗠𝗲𝗮𝘁($𝟰𝟱)
第一次食呢個,原來係用𝘥肉包住個蛋拎去炸。而呢度既肉係用左新餐肉,所以係素黎,裹面既蛋就仲係糖心蛋!不過可能新餐肉炸完冇平時既肉咁𝘫𝘶𝘪𝘤𝘺,但都有提供泰式辣醬可以點
🌟紅豆泡沫 𝗥𝗲𝗱 𝗕𝗲𝗮𝗻 𝗕𝘂𝗯𝗯𝗹𝗲 ($𝟯𝟬)
餐廳既飲品都好特別,呢杯其實係紅豆冰加泡泡版,隻杯係心形🧡味道正常
🌟沖繩黑糖咖啡泡 𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗗𝗮𝗿𝗸 𝗦𝘂𝗴𝗮𝗿 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 ($𝟯𝟬)
呢杯個𝘭𝘢𝘺𝘦𝘳真係睇到幾層,整得好有心思,食完野𝘤𝘩𝘪𝘭𝘭住飲番杯咖啡都幾爽
📍 麵賜園 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞𝐬 𝐃𝐢𝐦𝐞𝐧𝐬𝐢𝐨𝐧
旺角通菜街36號地舖