2019-03-13 88 views
自從上星期去完泰國食過正宗泰菜之後一直對佢念念不忘,返到黎香港都仲要周圍搵好味嘅泰國菜食,今日係開飯網見到呢間位於尖沙咀鬧市中嘅泰國菜館,就打算同朋友放工後一齊黎試啦。由於我地一行兩人,唔能夠叫太多野,所以都係叫左一個沙律,一個湯同一個主菜一齊食。鮮蝦青木瓜沙律:沙律材料非常豐富,木瓜同青瓜都切得夠幼,蔬菜既份量都好適中,加入鮮蝦嘅沙律,口感極為爽甜,配合泰式辣汁後,入口酸酸地,帶俾我地清新既感覺,真係一個幾開胃既前菜。 海鮮冬蔭公:鍾意食辣野嘅我地,冬蔭公係去到泰式餐廳必叫嘅菜式之一。冬蔭公其實係泰式酸辣湯,係由南薑、酸子、香茅、青蔥、酸檸檬、辣椒同魚露調製而成。呢度既冬蔭公湯一客大約有四碗左右,以明爐送上,有明火保持溫度,只係賣相已經非常震撼。呈橙紅色嘅冬蔭公湯,上菜時熱辣辣,香料十足,仲散發出陣陣香味,配料方面亦都好足,有紅蘿蔔、蕃茄同蝦等等,入口微辣,不過對於喜歡食辣嘅我認為可以再辣一d。紅咖喱海鮮籃:呢味紅咖喱係店員推介嘅,以椰青殼盛上嘅咖喱,賣相非常吸引,海鮮份量都算多,紅咖喱汁入口香而不辣,個人認為可以整得再辣少少。每客咖喱都會配白飯一碗,不過如果可以選擇跟蒜蓉包或者薄

鮮蝦青木瓜沙律:

海鮮冬蔭公:

紅咖喱海鮮籃:

每客咖喱都會配白飯一碗,不過如果可以選擇跟蒜蓉包或者薄餅食,咁就好啦。