2021-06-04
餐廳感覺開揚整潔,空間感大,枱面並冇油漬同黏笠感,比平日嘅燒肉店乾淨好多✨。另外仲有個櫃窗可以睇到店員切肉嘅過程同首創「燒肉新幹線」,餐廳中間有條輸送帶,以智能化方式送餐,的確係好有新意。.當日食咗個好吸睛嘅「舟・盛合」,有睇頭之外集齊牛、豬、雞、海鮮同蔬菜於一身😍。另外仲有「桶.盛合」,包含小田和牛牛肋肉同牛里脊肉。相比之下小田牛真係嫰滑好多🐃,其餘嘅牛就比較普通。.另外仲食咗啲日式料理,包括:📍生牛肉壽司牛肉厚身但比較難咬開👉🏻👈🏻,個人唔太欣賞。.📍炙燒壽喜燒壽司店員會用火槍係你面前即時燒熟兩大片生牛肉🍣,生熟程度可以自己揀,然後再點上由生雞蛋🥚同壽喜燒醬汁調成嘅醬油,味道真係好好👍🏻。.📍壽喜燒牛肉丼牛肉大片而且嫰滑,用蛋汁撈飯🐣🍚加上蔬菜同壽
今次去咗佐敦新開業嘅和牛燒肉一郎食「和牛食べ放題」。放題可以食2個鐘,一共有6款菜單,定價由$ 348 去到$1,098,除咗有全港獨家供應嘅日本鹿兒島縣「小田 A4 和牛」🇯🇵🐂,仲提供多款新鮮海鮮🦐、蔬菜🥬丶前菜丶飯面🍜同湯,亦設有自助區供應多款沙律丶飲品丶甜點丶雪糕🍨同果汁飲品俾食客自由選擇🍹。 . 餐廳感覺開揚整潔,空間感大,枱面並冇油漬同黏笠感,比平日嘅燒肉店乾淨好多✨。另外仲有個櫃窗可以睇到店員切肉嘅過程同首創「燒肉新幹線」,餐廳中間有條輸送帶,以智能化方式送餐,的確係好有新意。
另外仲食咗啲日式料理,包括:
📍生牛肉壽司
牛肉厚身但比較難咬開👉🏻👈🏻,個人唔太欣賞。
📍炙燒壽喜燒壽司
📍壽喜燒牛肉丼
牛肉大片而且嫰滑,用蛋汁撈飯🐣🍚加上蔬菜同壽喜燒醬汁味道唔錯。
📍博多豚骨拉麵
拉麵比較腍🍜,湯底亦唔算濃郁比較普通
📍南蠻炸雞
炸皮太厚而且腍身,冇咗炸雞嘅精髓😭,雞肉唔夠嫰滑,整體需要改善。
📍明太子海鮮煎餅
煎餅太薄,未能夠做到外脆內軟,感覺有啲油膩,有改善空間。
. 值得講吓出面嘅open area有大量飲品可以自由選擇,仲要唔係用普通汽水Hea你🥤,係有多款唔同口味嘅果汁🍹,呢點值得加分。