2023-03-09 313 views
由於我在銅鑼灣工作,所以常常在這區周圍搵好嘢食。最近發現咗呢間位於駱克道嘅新派潮州菜館,店舖裝修設計比較新穎,以紅色為主調,感覺比一般潮州菜館好新潮,而且座位夠闊落。一坐低店員會送上免費爆谷🍿爆谷帶有微温,每粒爆谷🍿都沾上濃濃嘅焦糖,食落仲卜卜脆。♡韭菜鴨血 $78鴨血好新鮮,味道非常入味,同時不會一夾就散,帶有少少麻辣。♡滷水拼盤 三項 $208<滷水鵝片+$28、鵝腸、墨魚>上枱時有一個小火爐保住溫度,吃到尾段食物仍然保持暖的。鵝片切得均勻一致,而且非常入味,啖啖肉。鵝腸好乾淨無異味,口感爽脆。墨魚片係薄切,帶有鮮味,口感滑溜,還有送滷水豆腐。滷水汁比一般滷水味道較淡,不會太鹹,顏色晶瑩帶有淡淡清香。加上師傅自製嘅香辣醬,好惹味。♡蠔仔粥二人份 $108大大粒嘅蠔仔,蠔身好飽滿,餐廳好貼心將蔥、芫荽、菜脯分開,可以按自己喜好添加,我好鍾意呢個菜脯好爽脆帶點小辣,食到停唔到口!♡荔枝接骨木梳打 $42創新飲品!一枱上還以為點解比罐涼茶我😂原來係餐廳先調配好飲品再沖入罐內,冲完再封蓋,即叫即沖,好特別!荔枝味好香,味道清新不太甜。

♡韭菜鴨血 $78
鴨血好新鮮,味道非常入味,同時不會一夾就散,帶有少少麻辣。

♡滷水拼盤 三項 $208
<滷水鵝片+$28、鵝腸、墨魚>

♡蠔仔粥二人份 $108

♡荔枝接骨木梳打 $42
2023-03-08
$250 (Dinner)