2021-05-09 70 views
『龍驤』,一見到個『龍』字就平添好感的我固執地選擇了呢間鋪頭作為我今日午餐的地點。首先是很有日本京都房子特色的外表,而門外的餐牌所見有鐵板燒,有不同款式的定食,不多也不少。但對於午餐來講己好足够。本來好想食鐵板燒嘅,但諗過之後都揀咗定食,再來一份两人都喜歡的小食~天婦羅。定食除咗麵豉湯,沙律之外,仲有『蒸蛋』就比較意外,即刻有好窩心的感覺,做足定食的全套,唔係間間都做得到,即刻加咗一唔少分數。而且『蒸蛋』味道十足,配料也唔少。『天婦羅盛合』講明有3隻天婦羅蝦,蔬菜四款,其中蝦好新鮮甜美,而蔬菜分别為蕃薯,南瓜,茄子和冬菇,樣樣都唔差。魚生飯定食有帶子,三文魚同另外三,四隻魚刺身,够晒多,好似食極都仲有。『北海道雪場蟹肉滑蛋稻庭鳥冬』配『腐皮壽司』定食中腐皮壽司第一次食,唔錯。而蟹肉唔知係新鮮拆或蟹肉罐頭,感覺好新鮮,完完全全有蟹的鮮甜味。