2020-01-31
今次嚟到開業時大熱過一排嘅check-in taipei,食新式台菜,晚飯時候嚟都排晒長龍啊!.台豐牛肉麵 HKD108拌菜有溏心蛋、豆卜、油炸鬼,牛肉都有四五舊,面頭嘅係脆蟲草花,份量適中,將所有嘢撈埋一齊食幾有層次感,但略嫌湯底鹹咗啲。另外仲叫咗鯊魚骨豆乳刀削麵,因為之前係台北試過鹹豆漿覺得好好味,好想試返果隻味,但依個豆乳湯都係偏鹹,刀削麵就比較煙靭。.魯肉拌台灣A菜 HKD75台灣A菜即係萵苣,同魯肉撈埋一齊食唔會有苦澀味,但份量較細。.泡菜芝士豚肉蛋餅 HKD75可能泡菜搶味啲,食落比較似食泡菜煎餅多過似蛋餅,回頭率不高,但👩🏻見到有鰻魚蛋餅、粢飯蛋餅都幾想試。.奶奶麻糬 (花生味) HKD68似乎個個嚟check-in taipei都必點依個奶奶麻糬,佢哋標榜用日本牛奶同木薯粉整。上枱時係一個波咁上😂,你要自己用筷子🥢夾開,再撈花生碎,入口軟軟軟,又凍凍哋,幾得意,好食又好玩。但注意奶奶麻糬只限晚市供應㗎!Follow us on ig : foodastics
台豐牛肉麵 HKD108
魯肉拌台灣A菜 HKD75