同女朋友拍拖嚟觀塘熟食中心,試左間近排討論度頗高嘅拿督新加坡大排檔。平時都幾鍾意新加坡嘢食,今次就試咗兩款人氣餐:豉油撈粗配咖喱豬軟骨同雞扒胡椒麵。先講個豉油撈粗,食之前喺網上見唔少人話份量唔算大,但今次一上枱我哋真係眼都凸😳——份量超多,幾乎有成一個半麵餅咁滯!粗麵煙韌掛汁,豉油香甜中帶微鹹,配埋咖喱豬軟骨嘅香濃味道,意外地好夾👍。咖喱唔係那種超辣類型,反而係微微香辣帶甜,啱晒唔太食得辣嘅人。至於雞扒胡椒麵,雞扒煎到金黃香脆,肉質依然保持嫩滑,唔會乾柴。胡椒湯底味道濃郁,但唔會辣到嗆喉,反而係溫暖型嘅淡淡胡椒香,飲落去好暖胃。粗麵配湯同樣吸味力十足,每啖都充滿胡椒湯底嘅香氣。唯一小小嘅扣分位係,可能因為近期餐廳喺電視節目曝光,人氣急升,感覺店員仲未完全習慣應付大量食客,落單同收錢時都聽到有啲混亂同延誤。如果可以喺人手安排同流程上改善,整體體驗一定會更好。