2018-09-14 895 views
星期六冇咩做,就行去上環扮文青,去到太平山街我發現呢到原來都好多扮文青嘅鋪頭。因為小弟對咖啡嘅唔係特別愛好啦,所以呢我茶和咖啡同樣供給刺激,我會揀茶,行吓行吓就見到呢間標榜住香港首間手沖茶嘅小店,我諗個店面應該得100尺都唔知有冇,坐位呢應該七個左右啦。個老闆同啲客好互動,最後傾吓傾吓佢就推薦左呢我呢去飲一個台灣嘅烏龍茶(唔知咩名),雖然佢係主打日本茶嘅鋪,但交流後佢覺得我中野佢推薦嘅烏龍茶,所以叫我試一下。飲完嘅aftertaste 好甘甜啦好香,一杯可以沖三轉左右,我覺得冇介紹錯。入嚟一坐就坐咗個半鐘,同老闆互動之後呢對日本茶認識深左好多,打算下次去再去試吓佢啲日本茶。期間原來都有好多人買杯外賣茶,而好多人會叫杯阿波晚茶,我係我第一次聽,人哋好似話係對胃係好有益嘅,所以大家可以去試一試。雖然一杯茶嘅價錢要$80-120,但試下老闆嘅手勢,扮下文青都係抵嘅。

2018-09-08
$90 (Tea)