2017-07-04 157 views
有人話想飲茶,個人覺得傳統茶樓最大既賣點只係位置舒服,食物質素方面就⋯要睇下間酒樓既級數了,反而點心專門店就著重食物品質,但座位就好像茶餐廳咁,難免有點逼,如果大班人就未必適合,不過我地2個人啫,所以決定去點心專門店。決定左餐廳類型後,就openrice下,見到呢間野食評好好,點心又有特色,最重要既係蝦餃燒賣可以揀2粒,唔洗一叫就4粒咁多,留返個肚試多幾款點心👏👏,由於用膳當日係星期六午飯時間,都驚要等位,話晒食評咁勁,所以叫左男友先到去攞位先,估唔到唔洗點等位,可能位置唔算係旺區吧,不過到我去到時,就見到門口有2個人等緊。一入到去即刻揀野食,其實大概都知想食乜,話晒刨左少少食評,有點心水了,例牌既:✅蝦餃✅燒賣✅蝦腸✅藥膳雞腳特色既:✅不是炸兩(唔係包油炸鬼,不過都有一層好似油炸鬼咁脆既野包係入面,個人覺得麻麻,因為入面有我唔鍾意食既芹菜🙈)✅蘿蔔薄餐(推介👍🏼👍🏼👍🏼,上菜時唔會好似茶樓咁鋪係大碟度,反而係切開一塊塊,疊住上,而且加左白蘿蔔做餡,好味)✅海皇芝士千絲卷(推介👍🏼👍🏼👍🏼,外面果層好似炸麵,香脆可口,雖然油膩,但一向鍾情炸物既我,食完再食)✅鮮蝦腐皮卷(推介👍🏼👍🏼👍
✅蝦餃
✅燒賣
✅蝦腸
✅藥膳雞腳

特色既:

✅鮮蝦腐皮卷(推介👍🏼👍🏼👍🏼,其實同普通腐皮卷差不多,但就加埋芽菜,口感豐富左)

✅魚肚灌湯餃(推介👍🏼👍🏼👍🏼,d餃正常,有2舊魚肚,入味得來入口很有粘性,湯底又鮮甜,d湯俾我飲晒咁濟🙈)

食完呢餐,我可以話呢間點心會係我心目中排名數一數二既點心舖。
白蘿蔔薄餐
不是炸兩(右圖)
鮮蝦腐皮卷
藥膳雞腳
灌湯餃
海皇芝士千絲卷
2017-07-01
$90 (Lunch)
白蘿蔔薄餐
鮮蝦腐皮卷