山長水遠嚟到將軍澳搵食,如果唔好食我真係會嬲豬囉 。@annecrepeshk 第一印象 環境真係冇得輸,坐喺戶外吹住海風確系爽,不過有啲凍🥶 難得可以放慢腳步,好chill 食個lunch 系奢侈嘅事 ,所以更加要好好享受。揀左兩款意大利汽酒和白酒。均是花香為主道、味道清爽。Pinot Grigio 2020 $58Prosecco $70兩者均帶花香,口感清爽,與海鮮均是絕配,兩者與海鮮均是絕配。八爪魚塔布勒沙律$108口感非常豐富,有北非小麥、扁豆、蕃茄、甜椒、蕃茜、八爪魚等。所有材料切成細細粒,用咗橄欖油和檸檬汁調味,清新易飽肚。Crepe Norwegion $148Crepe 沒有卷起,睇落成個pizza 咁大, 薄餅用上全麥粉,味道更加香濃,餅皮顏色也會較深色好看。材料以蔬菜為主,加上咸香煙三文魚和酸忌廉,紫洋蔥辛辣,味道相當有層次。朋友極力推薦「油封鴨」 $198鴨腿油潤十足,通常以低溫慢煮數小時,再香煎所以鴨皮特別酥脆香口,鴨肉比燉煮的還軟嫩,啖啖肉。以炒薯仔塾底,加上忌廉醬汁,簡單又飽肚。Fish of the day $178是我最喜愛嘅厚切驢魚,魚皮香脆可口,魚
山長水遠嚟到將軍澳搵食,如果唔好食我真係會嬲豬囉 。

@annecrepeshk

揀左兩款意大利汽酒和白酒。
均是花香為主道、味道清爽。

Pinot Grigio 2020 $58

Prosecco $70

兩者均帶花香,口感清爽,
與海鮮均是絕配,兩者與海鮮均是絕配。

八爪魚塔布勒沙律$108

口感非常豐富,
有北非小麥、扁豆、蕃茄、甜椒、蕃茜、八爪魚等。
所有材料切成細細粒,用咗橄欖油和檸檬汁調味,清新易飽肚。

Crepe Norwegion $148

朋友極力推薦「油封鴨」 $198

鴨肉比燉煮的還軟嫩,啖啖肉。
以炒薯仔塾底,加上忌廉醬汁,簡單又飽肚。

Fish of the day $178

是我最喜愛嘅厚切驢魚,魚皮香脆可口,魚肉雪白無瑕,魚油豐富,嫩滑無比,超級正!墊底是蕃茄薈意大利飯,有別於 risotto 口感相對又稔又細滑,好易入口,甜中帶酸,整個配搭十分出色。

Crispy matcha ice cream $78

甜薄餅和咸薄餅的餅底是不同的,甜薄餅較有靭度,沒有加入全麥粉,蛋味較突出,配以抹茶雪糕和紅豆粒,沒有多餘的忌廉,甜度不高,一啲都唔膩。

飯後一杯 Cappuccino $30

發揮正常水準。