放假去咗離島玩,今次去咗坪洲,一落船好近嘅位置,就見到有間餐廳幾得意,因為係和食屋,仲要有榻榻米坐,名叫「茶屋達磨」,感覺別樹一格。

我哋去到餐廳啱啱開門,不過店員們都幾好招呼,有禮貌。呢度採用QR code落單,菜式選擇主要係飯同烏冬,以及三文治。佢定價唔少改,主菜平均$70以內有找。

明太子牛油烏冬配魚餅($68),烏冬個樣睇落好頹,不過佢落咗大量明太子醬同埋一大舊牛油,所以其實都好夠味。另外仲有兩件魚餅同紅蘿蔔仔。

牛丼($78),佢同日式當飯專門店嘅出品好類同,不過味道就更加出色,首先牛肉份量非常多,完全遮蓋左啲飯。第二,佢個牛肉汁同埋啲洋蔥好惹味。

免治雞肉軟骨串2串($40),雖然免治雞軟骨串應該係入貨,不過都大大條,熱辣辣。入面蘊含雞軟骨,幾有咬口。

提拉米蘇($58),作為提拉米蘇達人嘅我,當然唔會錯過呢款甜品。提拉米蘇酒味顯著,但唔過火,再加埋軟滑嘅芝士,甜度適中,整體感覺都幾正宗。難怪係招牌菜。

焙茶法式焦糖燉蛋($45),我略嫌焦糖燉蛋有啲細個,但好在味道搭救。佢嘅蛋味同焙茶味好平均,再加埋面層嘅焦糖,非常搭調。

紅棗黑糖薑茶($38),薑茶熱辣辣,飲完個身暖笠笠,呢杯相當滋潤,佢甜得來又未到好誇張。佢個擺盤仲幾靚添。

士多啤梨抹茶鮮奶($48),抹茶鮮奶細滑,抹茶味甘醇,本身嘅甜味比較低,不過撈埋底部嘅士多啤梨醬,就會甜少少。個人認為可以先飲一半,然後先至撈埋,咁就好似有兩款嘢飲咁。

總括來講,呢間和食屋水準唔錯,原本有諗過佢係咪做遊客生意,所以啲嘢食到一般,不過出到嚟發現佢好食過市區好多餐廳。如果離開坪洲遊玩,都不妨試吓哦。