自從稻香係紅磡廣場開將後,係依區既所有茶客好似大執位咁,稻香日日高朋滿座,但其他酒樓,包括囍滿庭、海洋皇宮、潮洲公館、金御、翠苑等等,都比以前冷清左,間中 lunch 都唔洗等位。對於我地返工既當然好啦,時間緊迫麻 ~
今日同客食飯,又唔想等位,就黎依度坐吓傾吓計,嘆杯茶先。約一時四十分,果然完全唔洗等,一到即坐,good ~ 夠晒靜最高興,可以坐得舒服又唔嘈,非常開心 ~
鳳爪排骨飯,係蒜香排骨,啖啖肉,半肥瘦,肉香,味道唔錯。飯一粒粒又乾身,完全無濕淋淋既感覺,有趙口,係無咩飯香啫,撈埋甜豉油,正 ﹗好味 ﹗以酒樓既排骨飯質數黎講,算係中上喇。雖然我個客話唔好食。
沙嗲雞串,正常味道,雞炸得還可以啦,無變雞乾,都仲有少許肉汗。沙嗲醬,食落已經知道盡晒力去模仿正宗既味道,甜甜地,唔夠香囉。我比較喜歡港式辣沙嗲,因勁愛食辣野。
脆炸牛腩,好有冒險精神叫黎試一試,唔知食緊咩,好唔掂,好似啖啖都食緊牛脂肪咁,炸得好香口,但係味道好蘇,雖然配以喼汁點,但無咩幫助。創意係有,但質量麻麻,可能係選料方面要下啲功夫,試吓用靚牛腩,先炆後炸,因該效果更好。做法類似香酥鴨或香酥羊咁。
白灼菜心,都算好嫰口,新鮮。都係嗰句,我比較麻煩,只食最鮮嫰部份,差不多係頭 1/3 到 2/3 部份啦。但間中都會成棵食晒既,如果真係成棵都勁嫰,或者係菜苗囉,仲有係好肚餓囉。
海蜇手撕雞,最後面嗰碟。手撕雞絕對係隔夜嗅雞味,唔新鮮。整碟既味道唔酸唔辣,清淡無味,做唔到開胃前菜既效果。海蜇都算爽口,但真係無味 .....
蟹籽燒賣,一夾就散、爛晒、散筲筲,唔實淨,蝦、豬肉、肥豬肉包得鬆散,好差。味道都可以,肥肉份量可接受,全無蟹籽味。結論係一試無防,大眾化口味。
四寶雞札,雞柳、魚肚、火腿、芋頭。雞柳入味又滑溜、魚肚軟棉棉又索滿精華、火腿咸香。但依個時候仲用芋頭?﹗雖然我都唔會食芋頭,但依家真係唔啱季節啦,生晒水,又肉酸,變通吓用住其他食材先啦。見其他酒樓會用吓豬肚呀、豬潤呀、珍珠筍呀、冬菇呀、大菌呀、等等,效果同味道都好好 ~
兩個人食咁多野,埋單成三舊水,都幾誇張。我個客都只係食左少少菜、海蜇手撕雞、排骨飯,剩返全部我一個食晒。食得太多野,依兩三年加埋重左 30 磅,要積極減肥喇 ~