(Non-member)
2007-05-12 4 views
其實好鍾意去呢度食私房菜,去咗五六次,食到d伙計都認得我哋全家。上次出post係第一次食,兩個人真係好多野食。之後叫埋阿爸阿媽屋企人,一行五人去咗幾次,佢哋都好鍾意,不過都試過有d疑問。因為有d菜式(羔蟹年糕、瀨尿蝦、炒河)兩個人食又係咁多、五個人食又係咁多,有時見其他極都未食完,我哋食咗一陣就黎甜品。問下侍應,侍應都好有禮貌話私房菜枱枱都唔同,有時睇吓你男多d定女多d,大人多d同細路仔多d,份量會有少少唔同。當時都唔係咁同意,但係當中冇真正比較自己同人地食咗d乜,拗落去都冇謂,加上食開食熟,費事搞到咁僵,埋單走人。噚日為預祝母親節book咗位,黎到全場爆哂,坐低冇耐,有個新面口既女侍應問我個女幾大,我話三歲,佢話三歲都要收半價,我話黎咗食幾次未收過,同埋你又唔自助餐又唔係任食,你咪預返五個人份量,bb食得幾多。見侍應同老細gary哥哥講果時,已見gary哥哥板起塊面,心知不妙。可能當晚太忙太多人,我哋未叫起菜已經先後幾次拎d頭盤黎,轉頭又話俾錯拎走返。到我們起菜先黎頭盤,老婆發覺點解頭拎錯黎果d有墨魚仔,我哋就冇,侍應哥哥都好有禮貌好幽默,叫我哋唔好咁心急。點知轉頭又拎多碟鴨舌黎,我
上次出post係第一次食,兩個人真係好多野食。之後叫埋阿爸阿媽屋企人,一行五人去咗幾次,佢哋都好鍾意,不過都試過有d疑問。因為有d菜式(羔蟹年糕、瀨尿蝦、炒河)兩個人食又係咁多、五個人食又係咁多,有時見其他極都未食完,我哋食咗一陣就黎甜品。問下侍應侍應都好有禮貌話私房菜枱枱都唔同,有時睇吓你男多d定女多d,大人多d同細路仔多d,份量會有少少唔同。當時都唔係咁同意,但係當中冇真正比較自己同人地食咗d乜,拗落去都冇謂,加上食開食熟,費事搞到咁僵,埋單走人。

點知轉頭又拎多碟鴨舌黎,我哋話到咗,跟手老細gary哥就氣沖沖咁行出黎,邊啤住我哋張枱邊鬧員工。我哋都未知咩事,一頭霧水,為係佢哋搞錯哂單,老細黑面姐。

但係越食越唔對路,人哋枱枱食緊炒蜆、蒸青口、蒸魚較、煎魚腩。我哋淨係食咗頭盤(雞腳、薯皮沙律、魚皮、芋頭餅、鱈魚豆付)同羔蟹年糕(同二人食份量一樣),跟住無啦啦黎湯,我記得上次黎得湯都差唔多食咗大半,今次咁快黎湯諗住可能今日亂姐。

食完湯似樣d啦,黎咗五隻蝦碌加一碟瀨尿蝦(同二人食份量一樣,或者多少少咁多),跟手就黎碟排骨蒸河粉,老婆就問我點解人地枱枱都係開邊蝦蒸飯,我哋就食河粉。轉頭黎埋壽包,即係已經食完啦!!老婆見勢色唔對即刻問侍應侍應問我哋有咩冇食,其實呢間私房菜冇菜單,真係唔知有咩食,只不過今次我哋等多過食,同埋上次經驗令我哋好留意周圍枱既食物。

所以我哋同佢講比較其他枱,海鮮方面我哋只係食咗蝦同蟹,仲有魚腩、蒸魚胶、炒蜆、蒸青口..未數完個侍應就話得得得,幫我哋跟跟。見佢又同老細gary哥講,gary哥即時黑起塊面行黎我哋強枱同我哋講:「私房菜枱枱唔同架,你唔可以同第二枱比。」「你頭先又話未食鴨舌,我同事再拎碟俾你,我已經鬧到佢死。」
我老婆忍唔住話:「我頭先唔係話冇鴨舌,係冇墨魚..唔同問吓你同事..」我老婆未講完,佢已經插咀:「唔好嘈啦!唔好嘈啦!」跟住我哋話:「我都明白私房菜次次會有唔同,枱枱會有差別,但係而家係我哋有既人有,人哋有既我哋冇,係唔係因為我一開始唔肯俾小朋友半個人頭貴,你就要減我哋d野食?」

gary歌照舊聲大夾惡:「嘈咩呀!嘈咩!有咩意思?俾你啦!而家俾你啦!咪嘈啦!」
轉頭佢同d侍應大大聲講:「煮俾佢哋食啦!」搞到全場都以為我哋貪心,搵著數,講到好似我哋提出黎係我哋唔啱。

不過同我哋熟果個侍應哥哥真係好好人,猛同我哋say sorry,又叫我哋寛恕佢老細(都唔知點做人老細,倒返轉頭要做細既幫佢幫鑊)

最後都係黎多一個魚腩咁多多,甜品都冇就要埋單走人。
臨走前環顧咁多枱,枱枱食既野都係差唔多。唔明老細所講既枱枱都唔同,可能淨係我哋呢枱唔同。

呢度有好多食評都話gary哥態度差我哋唔信,食咗好多次都冇乜野,以為係人地玩針對。估唔到今次都我哋自己乃野,仲要乃到正,預祝母親節食唔飽兼一肚氣。

我哋諗究竟係佢地d野食上錯哂枱,老細唔肯跟,定係佢有心俾少d,我哋唔出聲佢就賺多d,出聲就俾多少少我哋。

其實我都好失望好唔開心,不斷同朋友同事推介呢間野,由始至終都係想同佢講道理,解決件事。但係佢態度咁,完全唔想同我哋傾。之後想再食都唔知去唔去好,佢野食真係幾ok,不過真係睇吓gary哥心情靚唔靚。

事件會進一步交由消委會研究佢既營商手法
同時會向飲食男女,報章投訴版以及多個討論區反映
希望gary哥可以好好反省一下作出改善