2017-07-20 2910 views
都市人運動量一般都不會太多,醫生經常建議我們每日做半小時帶氧運動,但忘碌的香港人放工返到屋企可能都已經8點,仲係恩賜先可以哩個時間就返到,就算俾你做5-day,放假好多時都寧願訓覺或者在家休息。即使有運動的,通常都係跑步或者行山,唔洗架撐最簡單方便。但自從數年前一套《激戰》,到年頭曹星如登上超蠅量級拳手第一位,香港不論男女玩拳擊的人亦多了起來。我自己冇乜運動細胞,跑步行山即使十年都冇一次,都叫做可以參與,拳擊就唔洗預我,但為左湊湊近年的拳擊熱,知道銅鑼灣有一間以拳擊做主題的泰國菜館,我就用我個口同肚黎湊熱鬧啦。*******************講緊嘅係拳王泰國餐廳,餐廳入面除左牆上掛滿拳擊比賽的照片同拳擊褲,喺餐廳一角仲有一個沙包喺度,而座位背面有鐵鏈掛住,亦甚有拳擊味,電視更加播放住拳擊賽事。餐廳晚市只可散點,餐牌選擇都幾多,有前菜、湯、飯麵、甜品同飲品,比較特別係因為樓上係日式燒烤店,餐廳除左自己本身的泰菜menu外,另外亦有樓上燒烤店的menu可以點,所以除左泰菜,想食返幾串串燒都可以。小食($10)每枱都有一小碗蝦片,蝦片但少少辣味,亦夠脆口。荔枝沙冰($38)餐牌特別寫住

*******************

小食($10)

每枱都有一小碗蝦片,蝦片但少少辣味,亦夠脆口。
小食

荔枝沙冰($38)

餐牌特別寫住沙冰係用新鮮水果製成,荔枝沙冰上枱,見倒米黃色嘅沙冰入面有好多荔枝肉貼住荔枝核的薄衣碎屑,所以好明顯真係用荔枝肉打成。

荔枝沙冰味道好清甜,重荔枝味,沙冰打得夠細,唔會飲飲下啲冰融唔切飲唔倒。

荔枝沙冰

什錦海鮮沙律($128)

海鮮沙律有尤魚、蝦同柚子,蝦同柚子份量都多,食落酸酸地好開胃。
什錦海鮮沙律

炸蝦餅($98)

炸蝦餅一客有四件,每件切半。複餅炸粉唔會太厚,但蝦肉略嫌唔夠彈,蝦咪亦普通,所以要蘸埋個甜辣醬先好食。
炸蝦餅
炸蝦餅

冬陰功($138)

冬陰功有分小同大,我哩個係小,夠2至4位用。雖然話係小,但其實都分倒8碗,所以我地2個人飲真係飲到成肚水,我會建議真係有三四個人先好點。
冬陰功

冬陰功有火暖住,基本上飲到大半個火先會熄,所以可以一直都保持夠熱。冬陰功酸香同辣勁十足,辣度大約比平時小辣多少少,入面有大蝦、秀珍菇同好多香草,好好味。
冬陰功

蛋包泰式炒金邊粉($98)

金邊粉有蛋網包住,雖然唔係第一次見,但要破開蛋網先見倒金邊粉感覺更興奮。
蛋包泰式炒金邊粉

金邊粉中間有蝦、豆腐乾、蝦米、韮菜同銀芽,金邊粉帶點彈口,炒得都鬆,粉條唔會黏在一起,味道都唔錯。
蛋包泰式炒金邊粉
總結,食物整體味道唔錯,價錢亦唔貴,就算冇拳擊哩個gimmick都值得黎食。
$275 (Dinner)
小食
荔枝沙冰