2019-01-11
今日因為工作關係心情麻麻 約咗個死黨大呻一番 決定要飲番兩杯 去咗大埔嘅呢間das bier 係德國餐廳嚟嘅尋日夜晚嚟到 人數都幾多 要訂位先食到 好在早有準備 分咗兩間舖 燈光有情調得黎唔會太黑 而且檯凳相當闊落 有私人空間我叫咗杯生啤 冇乜特別 但朋友就叫咗杯芝士奶蓋朱古力 奶蓋好濃厚 仲有濃濃嘅芝士味 反而朱古力就唔太甜 唔會喧賓奪主 建議先飲奶蓋 之後先混合一齊飲烤斧頭一字牛肋骨 睇相好吸引 店員仲好細心問幾成熟同使唔使幫手切開 切開咗都好靚油花十足 入面仲係五成熟嘅粉紅色 入口即溶一啲都唔韌 而且都牛味濃郁 勁大份兩個 女仔食完已經好飽仲有沙律菜做配襯 沙律汁用咗油醋 非常清新 而且有半隻烤蒜頭 雖然食完會口臭 但配埋牛肋骨係完美嘅配搭