2008-09-20
2008.09.15 (一) 是日主正日生日免費遊園,而我也先購了特价門票$171,平了$37 抵玩。大門入口放了數款單張梗係拎齊先有備無患﹔其中一張是剛開張的新餐廳 "海洋冰室" ,未進場玩已經諗住陣間去食 時近三時,見到海盜船旁既餐廳一個箭步入內,隨即被人截回問幾位,原來先需登記,我倆又要行出門外挨多陣熱氣。未幾小姐問接受搭枱嗎,當然同意否則不知要等上多久。地方寬敞舒適落地玻璃窗冷氣充足不過冷環境不錯,可惜面正陽光玻璃窗全遮上遮光布海景拜拜﹔牆上掛有一輛人力車及十多個八十年代紅歌星大碟封套既相架作裝飾,奇怪為何用唱片封套來裝飾呢?跟海洋有何關係?!莫非冰室等同懷舊 中午套餐供應至三時,雖過了數分鐘也接受落單,套餐連中湯$58 可選燒味飯﹑干燒伊麵﹑及一個唔吸引既飯(唔記得係咩) ,主揀了伊麵而我散叫要了一個咖哩豬軟骨飯 $55 ,咖哩汁可選印度﹑香港﹑泰國(汁都有得揀都算用心),就揀泰國喇﹔嘩...普遍冰都 $30一杯凍飲 $20...都係可樂喇唔該。伊麵冇味不值一提,真係食飽就算﹔泰國咖哩賣相吸引以砵仔庄份量足,咖哩味中傳來陣陣椰香妙極可惜我嫌辣了點,白飯份量過少而浪費了這好味咖
伊麵冇味不值一提,真係食飽就算﹔泰國咖哩賣相吸引以砵仔庄份量足,咖哩味中傳來陣陣椰香妙極可惜我嫌辣了點,白飯份量過少而浪費了這好味咖哩汁。
總結散叫更好,因中午套餐不連飲品伊麵唔好味絕不值 $58,反而咖哩出色。
埋單 $128 送我一個月餅,月餅面上有 海洋公園四字,留個記念。