2019-12-06
收工經過上環, 還在考慮食乜既時候, 記得有朋友推介過一間車仔麵就在附近, 既然係咁就一於去試試! 幽默的字句 車仔麵柯打紙 麻辣小鍋米線柯打紙 竟然還有水煮魚和五香肉丁撈出前一丁, 今日好肚餓一於叫埋佢地! 先來的是丁撈丁 撈丁煮得熟透度剛剛好, 秘制醬汁也很搭出前一丁, 加上肉丁的微辣很開胃很惹味, 滷蛋也做得不錯!水煮魚 (本身配上湯米線,但我們已經有車仔麵和撈丁就沒有要) 正! 魚處理得不錯, 又麻又香又辣, 還有大豆芽好好食, 大豆芽的汁中和了辣, 食過大豆芽又可以食魚, 無諗過賣車仔麵既舖既水煮魚會咁好食! 有驚喜,必點之選!油菜 - 唐生菜 幸好有這碟油菜, 我邊吃水煮魚邊吃油茶減辣。太太的車仔麵 幼麵配滷水汁 配料有豆卜、香甜蘿蔔、墨魚丸、咖喱陳皮魚蛋、極品牛腩條、醬燒豬軟骨、黑松露雞肉水餃、瑞汁滑雞翼。 幼麵口感爽滑, 滷水汁味濃很配麵, 配料都不錯,有幾款想特別推介的! 香甜蘿蔔 - 清甜無渣,煮得又焾! 墨魚丸 - 很彈牙,也很有墨魚味! 極品牛腩條 - 牛腩半肥瘦,煮得好焾好入味! 瑞汁滑雞翼
收工經過上環,
還在考慮食乜既時候,
記得有朋友推介過一間車仔麵就在附近,
既然係咁就一於去試試!
幽默的字句
車仔麵柯打紙
麻辣小鍋米線柯打紙
竟然還有水煮魚和五香肉丁撈出前一丁,
今日好肚餓一於叫埋佢地!
先來的是丁撈丁
撈丁煮得熟透度剛剛好,
秘制醬汁也很搭出前一丁,
加上肉丁的微辣很開胃很惹味,
滷蛋也做得不錯!
正!
魚處理得不錯,
又麻又香又辣,
還有大豆芽好好食,
大豆芽的汁中和了辣,
食過大豆芽又可以食魚,
無諗過賣車仔麵既舖既水煮魚會咁好食!
有驚喜,必點之選!
油菜 - 唐生菜
幸好有這碟油菜,
我邊吃水煮魚邊吃油茶減辣。
太太的車仔麵
幼麵配滷水汁
幼麵口感爽滑,
滷水汁味濃很配麵,
配料都不錯,有幾款想特別推介的!
香甜蘿蔔 - 清甜無渣,煮得又焾!
墨魚丸 - 很彈牙,也很有墨魚味!
極品牛腩條 - 牛腩半肥瘦,煮得好焾好入味!
瑞汁滑雞翼 - 雞翼大大隻好多肉,肉質又滑,瑞士汁好入味!
醬燒豬軟骨 - 最好味的配料之一,好似食滷五花腩一樣!推薦!
我的的車仔麵
幼麵配沙爹汁
配料有香甜蘿蔔、滷水蛋、墨魚丸、咖喱陳皮魚蛋、極品牛腩條、瑞汁滑雞翼、香菇雞肉水餃。
配料和我太太的那碗都很接近,
但我是沙爹汁,
就是匙上的,
我先把香甜蘿蔔、魚蛋、牛腩條沾上這個沙爹醬來食,
嘩!變得更惹味了!
這個沙爹醬很香很到味!
凍奶茶 - 奶味和茶味很平衡,好飲!
凍檸茶 - 檸檬很新鮮,茶味好。