1K
2019-12-03 2638 views
心儀呢間玩味十足嘅cafe仔好耐,礙於營業時間不定,我都要成日「捕」住小店嘅專頁,最近終於就到時間黎喇小店位於油麻地上海街,經過一條好似就拆就拆嘅樓梯,就會見到媽不在家嘅門面,一鐘仔,店主就會開門,超親切的! 裡頭好似小花園,座位隨意,店主都話可以隨便坐,高枱櫈、琴邊、席地而坐都得。被植物包圍,畫作、吊燈、掉漆牆身,通通都可做拍照背景,感覺好raw。店內亦都有出售古著、手作飾品,顏色配搭對比強烈,充滿個人風格,同店名一樣,聽過一次就不時記起。藍人秘蛋 $45焙茶橙蛋 $45菠蘿的海 $40橘肉分離 $40手繪餐牌太可愛!甜點全部係芝士蛋糕,顏色鮮豔,口味都唔常見。由環境到餐點、名稱都好趣怪呢飲品好泰式感覺,木橘果茶味道獨特,加埋錫碗,冰冰涼涼。菠蘿的海 蛋糕款式多,藍人秘蛋以蝶豆花、青檸製作,蛋糕軟滑,餅底薄身偏腍,芝味較出。焙茶橙蛋好香橙味,仲有果肉添,焙茶就唔係好食得出,我鐘意呢件餅底存在感高啲,食哂兩件蛋糕都唔膩!咁有個人色彩嘅咖啡店唔多,如果我唔係路痴,一定會成日黎,唔哂另一半帶我

藍人秘蛋 $45
焙茶橙蛋 $45
菠蘿的海 $40
橘肉分離 $40

手繪餐牌太可愛!

飲品好泰式感覺,木橘果茶味道獨特,加埋錫碗,冰冰涼涼。

菠蘿的海

2019-11-30
$80 (Tea)