2021-12-08
同朋友專登入荃灣想試下鼎爺開嘅呢間燒味餐廳,入到去第一時間已決定要試招牌燒鵝。🔆鼎家柑橘燒鵝飯($178) 嗌嘅時候職員已經有提醒我可能要等耐少少,因為原來所有燒味都係落單即燒。 鵝髀係原隻上,賣相非常吸引,上面仲有新鮮嘅橙同檸檬絲,食落都聞到清新果香。外皮超脆,但係肉質保持到好嫩好滑,一咬落去啲油就流出嚟,配返特製嘅柑橘醬,一啲都唔會膩。🔆玫瑰豉油雞($148)雞肉好滑,味道適中,唔使驚太咸或太淡,而且亦都唔會好肥,配埋少少蔥油香得黎油膩度會岩岩好,好好味。🔆黃金魷魚鬚($60)聞落好香蛋黃味,食落去味道更重更香,而且外層炸得好鬆脆,但入面嘅魷魚依然好軟嫩,同埋蛋黃唔算太多,唔會好油膩。🔆鼎家脆炸蓮藕片($49)口感好似蕃薯片咁,唔係爽嘅,係有小小外脆內軟,加上個蓮藕片又咸咸地咁,會越食越上癮。🔆脆香蜜糖吐司($62)雖然話有蜜糖,但唔係好食得出,反而有較濃嘅牛油味,個味有啲似係馬芝蓮,配咗北海道牛奶雪糕,好香好重奶味。🔆藍莓沙冰($42)🔆荔枝蘆薈綠茶($34)两杯飲品都略甜,不過值得一提嘅係沙冰入面嘅藍莓好新鮮,又甜又爽。
🔆鼎家柑橘燒鵝飯($178)
🔆玫瑰豉油雞($148)
🔆黃金魷魚鬚($60)
🔆鼎家脆炸蓮藕片($49)
🔆脆香蜜糖吐司($62)
🔆藍莓沙冰($42)
🔆荔枝蘆薈綠茶($34)