本身諗住同個朋友食任食火鍋,點知我放工坐巴士又暈車浪,搞到冇晒胃口☹️。不過既然都出到嚟,我又唔想掃朋友興,所以照食啦。我哋八點鐘去到「淥鼎記」,店員好快安排我哋入座。環境唔錯,冷氣充足,而且枱與枱之間相隔有一定距離,客人食得安心。任食火鍋的話,餐廳都有OK大嘅自助位拎嘢食👍。去到先知原來餐廳唔止得任食,都有得單點,咁就實在太好了,因為我今晚真係冇辦法食太多😭,而朋友亦都滿足到佢想食雞煲嘅願望。單點就主要食雞煲或者酸菜魚。餐廳採用QR Code落單,但店員們都樂意協助😊。重慶麻辣雞煲($138/細),🐔雞煲有得揀辣度同埋大小。我哋兩條友就梗係揀個細雞煲啦,其實份量都幾多,起碼有半隻雞,而且雞肉大大件,唔係一味噒骨🐓。雞煲一上枱嘅時候大致上已經熟透,放低焗幾分鐘主要將啲配料熬出個味來,例如芫荽同洋蔥等。等嘅過程當中,我由冇乜胃口變到開始有啲肚餓,因為浸麻辣味好香🤤。麻辣度我哋揀選咗小辣,只要唔咬開辣椒,完全係我可接受嘅範圍👌,嫩滑嘅雞肉索上麻辣汁真係好好食呢!最後我哋食晒全部雞,剩番低啲配料,食到底更加可見到個麻辣底好足料,用上大量🌶辣椒、蒜頭、洋蔥、花椒、八角等去煮,難怪佢咁惹味啦。題外
餐廳採用QR Code落單,但店員們都樂意協助😊。
重慶麻辣雞煲
題外話,餐廳用上電子爐,感覺安全,而且🍲雞煲個煲柄用木製,唔怕燙到🙏🏻。
熊仔奶茶
飲品方面,我哋喺App見到🐻熊仔奶茶超可愛,而且只係賣$20,所以一人整返一杯。
熊仔奶茶
奶茶份量都幾多,凍奶茶同奶茶熊仔冰分開上,所以實在啱晒貪玩嘅我🙈。我可以幫熊仔淋浴,哈哈。
熊仔奶茶
你睇吓其中一隻熊仔浸親遇溺好慘慘豬啊😍。講返杯奶茶嘅味道,幾好飲同幾滑,唔算太甜。
總括嚟講,雖然呢日只係食得好少嘢,但雞煲同奶茶質素都唔錯,有機會我會想返嚟試下佢嘅任食火鍋雞煲來講,佢算好好食😋,而且亦都唔貴,如果可以跟埋薯粉索汁就無敵。
2020-10-14