2019-01-14
星期日喺尖沙咀閒逛完,又唔想喺尖沙咀食貴野,可以行遠少少去渡船角覓食。渡船角最出名就係串燒,今日無booking,有好幾間都滿座了。呢間門面無其他咁開揚,但就貼滿左好多老細同啲明星既合照,仲有個姐姐喺門口派傳單介紹,雖然望入去好似無乜人,但由於唔係好肚餓既緣故,就諗住一試無妨衝左入去。餐廳得20幾個位,幾張卡位都坐滿了4人。我地2人就坐一張大長檯,隨時要同人搭檯,不過好在唔係好多人,我地隔離一直都無人,可以放袋。木製檯面都企理乾淨。可能因為可以食雞煲/烤魚呢啲會有好多煙既食物,餐廳內既冷氣同風扇都開都好大,吹住我地個頭,食到咁上下我地見唔係太多人客 ,問侍應可唔可以熄左一部風扇,佢地都OK。兩邊有兩部大電視,一直播住新聞,幾適合一大班朋友黎吹水~由於唔太肚餓,又未試過,先叫啲穩陣既野:燒娃娃菜:燒得唔錯,有啲汁唔會好乾身,略嫌啲孜然粉有啲太重味(本人比較偏食淡味)贈送的燒芥未章魚丸,都唔錯~可惜因為冷風好勁,好快吹到凍哂。咬落真係有醬爆既感覺。燒雞皮:好失望,真係淨係得皮⋯⋯好乾身,咬落去好硬。燒雞腎:不過不失,偏乾身呢個係是日推介燒蒜香帶子:蒜香味好濃,仲有啲汁唔太乾身,帶子好大隻
由於唔太肚餓,又未試過,先叫啲穩陣既野:
燒娃娃菜
燒芥末章魚丸
燒雞皮 + 燒雞腎
燒雞皮:好失望,真係淨係得皮⋯⋯好乾身,咬落去好硬。
燒雞腎:不過不失,偏乾身
燒蒜香帶子 (2隻)
燒蒜香帶子 (2隻)
呢個係是日推介燒蒜香帶子:蒜香味好濃,仲有啲汁唔太乾身,帶子好大隻好厚。
燒茄子
燒茄子:蒜香都係好濃,可惜隻茄子好多「筋」,同個皮好難分開
燒芝麻雞翼
芝麻雞翼:普通
食串燒當然要啤啤佢!
我地覺得第二round可以再叫啲菜同海鮮類:
燒翠肉瓜
燒翠玉瓜:瓜身香脆,但略嫌太細粒
燒韮菜
燒韮菜:呢個有驚喜!成條韮菜咁燒都仲有好香既菜汁~韮菜味好香,喜歡韮菜既朋友必試
燒巨菇(小)
燒巨菇(小型):未叫之前都唔知小既巨菇即係點,不過呢個係真係大啡菇咁,仍然有好香既肉汁
燒玉子
唔想叫肉所以叫左燒玉子,賣相唔錯,但食落麻麻,好甜⋯⋯
我地本來仲叫左個貴妃蚌,但侍應漏左單,我地都無再追單了,直接叫佢cancel。
呢間餐廳唔收加一,埋單時會送一粒啫喱~
其實呢間野係主要食烤魚 /雞煲的,好多枱都有叫。串燒方面就燒蔬菜類、海鮮比較出色~
下次帶多啲人黎試佢既烤魚啦~