2023-03-04
🍃Green Waffle Diner 🍃中環🍃西餐廳🍃呢間餐廳做加拿大美國菜,行輕鬆但豪華路線~我同好耐無見嘅同學聚舊,今次就揀左呢間,貪佢位置方便,係正中環扶手電梯上黎,係三角位超易搵!美食又fancy,又多選擇!我地決定食一個dinner set,同散叫一份 Skillet 鐵板煎鍋,份量其實好大份,好抵食!🔹 晚餐 :5道菜 $228一個前菜、一份主菜,一份伴菜同一份甜品,真係超級fancy!前菜:雞翼(可以揀味:蒜蓉蜜糖)主菜:香草會羊肉配沙律伴菜:有皮薯條飲品:紅酒 $28(如果揀咖啡仲可以無限添飲!)香草羊肉真係好好食,個香草係食到新鮮感覺,燴羊肉唔係話燴太耐,而係有肉質又有根肉分明嘅部份,加埋醬汁就好正!佢本身配以嘅中東小米沙律缺貨,但我更中意個菜沙律,好清新!另外超推介個雞翼,佢本身可以揀醬汁,Buffalo,BBQ,同蜜糖蒜蓉,仲有大中小辣!佢個炸雞翼個脆醬真係一試難忘,同埋個醬汁一齊真係好好食!個甜品亦都好好食,係蛋味超重嘅窩夫!佢亦配上朱古力雪糕、好多果肉嘅士多啤梨醬、招牌楓糖漿,好典型嘅美國組合!超滿足!🔹 烤卡津雞肉薯粒鑊仔!Skillet 鐵板煎鍋顧名思義
🔹 晚餐 :5道菜 $228
前菜:雞翼(可以揀味:蒜蓉蜜糖)
主菜:香草會羊肉配沙律
伴菜:有皮薯條
飲品:紅酒 $28(如果揀咖啡仲可以無限添飲!)
🔹 烤卡津雞肉薯粒鑊仔!
Skillet 鐵板煎鍋顧名思義係由鑄鐵鍋去做嘅美式小炒!有卡津香辣粉雞肉粒,加上好多薯仔粒,蔬菜,同埋好多芝士(有車打芝士真係好夾)!
重點當然係兩隻流心蛋🫶🏻 好靚又好好食,撈勻之後有creamy嘅效果!好滿足!佢有大size同baby size之分,除左鐵煎pan size唔同,亦係多一隻蛋!
🔹 熱情果梳打
朋友叫多杯熱情果梳打,超fresh!
食完超有食美式大餐嘅罪惡感😂😂,但真係好好食!
好推介同朋友去食🫶🏻我地係星期三平日去,好似10點就關門,但我見到星期五星期六開到凌晨3點,呢件事超soho,好啱食完再玩再食🫶🏻😂(美式翠華🙂)
仲有VIP制度,食滿$680就可以申請~之後食有9折,有jetso easy job applied!
Green Waffle Diner (擺花街)
網上訂座即賺Rice Dollars
網址: https://s.openrice.com/QrbS0zWu5W0~uZ5MGAA
地址: 中環擺花街43號地舖
電話: 28879991
=====================
#greenwafflediner #canadianfood #hkcanadiandiner #skillet #lamb #chickenwings #中環美食 #中環好去處 #中環cafe #鑊仔 #羊肉沙律 #hkfoodie #hkgirl #hkfood