2021-09-17 2906 views
近來嘅天氣十分反常,每次出街都好似做完steam bath🛁 一樣… 大汗疊細汗😅 所以lunch break嘅時候,我都寧願留喺公司,求其食個 #蘋果、睇吓 #YouTube 就算🤪 加上連續兩晚,不約而同都有朋友仔約 #小秘書 出去 #打邊爐… 你話中午點可以唔節制下吖😆呢晚我哋嚟到 禾牛薈火煱館 為兩位 #壽星 #慶祝生日🤩 本來六個人叫一個 #湯底 就啱啱好,不過餐廳安排比我哋張枱又鬼咁大,唯有坐得鬆動啲、叫兩個 #湯底 試吓唔同嘅口味😉 我哋揀咗一個 #蕃茄坑腩薯仔湯、#沙嗲鍋 做 #湯底。因為我坐得比較遠,個番茄湯底做得好唔好我真係唔知道😅 不過佢哋個沙嗲鍋都唔錯喎,服務員仲介紹佢哋個鍋底加入咗 #自家製 嘅 #大地魚 嚟熬湯,再加入鮮菇、枝竹、豬皮… 做湯料, 沙嗲加上大地魚嘅鮮味,味道有啲喜出望外😉 呢餐我哋除咗碟 #桶蠔,都無叫到其他 #海鮮,只係加咗碟 #手切肥牛肉,同埋啲 #丸、#雲吞、#菜… 之類一般嘅火煱食物, 整體無咩特別😉 不過要提一提佢哋調味架上嘅 #XO醬 真係好足料,辣辣地、擺落口啖啖都係 #瑤柱絲

呢晚我哋嚟到 禾牛薈火煱館 為兩位 #壽星 #慶祝生日🤩 本來六個人叫一個 #湯底 就啱啱好,不過餐廳安排比我哋張枱又鬼咁大,唯有坐得鬆動啲、叫兩個 #湯底 試吓唔同嘅口味😉 我哋揀咗一個 #蕃茄坑腩薯仔湯、#沙嗲鍋 做 #湯底。因為我坐得比較遠,個番茄湯底做得好唔好我真係唔知道😅 不過佢哋個沙嗲鍋都唔錯喎,服務員仲介紹佢哋個鍋底加入咗 #自家製 嘅 #大地魚 嚟熬湯,再加入鮮菇、枝竹、豬皮… 做湯料, 沙嗲加上大地魚嘅鮮味,味道有啲喜出望外😉 呢餐我哋除咗碟 #桶蠔,都無叫到其他 #海鮮,只係加咗碟 #手切肥牛肉,同埋啲 #丸、#雲吞、#菜… 之類一般嘅火煱食物, 整體無咩特別😉 不過要提一提佢哋調味架上嘅 #XO醬 真係好足料,辣辣地、擺落口啖啖都係 #瑤柱絲, 口感豐富🤪 不過埋單嘅時候,先知道 #醬料 要每位另加$25👉🏻👈🏻 怪唔之得咁高質啦😆
2021-09-16
$340 (Dinner)