2021-06-16
一時心血來潮,掛住「家鄉」,剛好在旺角,便到雅蘭中心二樓的梅丘壽司,一嚐日本食物的味道,當是去了旅行。店舖外觀與內在的設計簡約,以淺木色為主調,旁邊有一吧枱。午餐選擇甚多,以魚生丶壽司為主,亦有鰻魚飯及烏冬等。我坐在吧枱旁,有食迴轉壽司的感覺。😝 枱面整潔,它用的魚生豉油味道唔錯,不太咸,有鮮味。👍🏻壽司套餐除了有8件壽司,有6件青瓜卷,一個茶碗蒸及一個味噌湯。先試味噌湯,冇乜特別,裏面亦冇料,海帶丶豆腐丶豆皮等欠奉,有點失望。👎🏻👎🏻壽司方面,先試吞拿魚腩壽司,魚質尚算新鮮,大大件,長個飯團,正!飯亦是珍珠米,軟滑好味!😋三文魚腩壽司亦唔錯,新鮮彈牙,富三文魚香,同樣長身,可以一半當壽司,一半當魚生。🤣🤣🤣甜蛋壽司的甜蛋夠大件,同樣一半作壽司,一半單色,味道唔錯。不過同其他館子比較,味道差唔多。👌🏻前面的三文魚籽壽司的魚籽大大粒,好新鮮,粒粒漲卜卜,咬開滿口魚油,超滿足。👍🏻👍🏻👍🏻香蔥吞拿魚碎壽司亦ok,除咗有蔥的香味,吞拿魚加了醋,少少酸甜,開胃。不過,魚肉不是最新鮮果隻。熟蝦壽司則略為失色,蝦肉實實的,無乜蝦味。👎🏻👎🏻👎🏻至於青瓜卷,只是伴菜,冇乜味道。👎🏻茶碗蒸味道唔錯,有
午餐選擇甚多,以魚生丶壽司為主,亦有鰻魚飯及烏冬等。
熟蝦壽司則略為失色,蝦肉實實的,無乜蝦味。👎🏻👎🏻👎🏻
至於青瓜卷,只是伴菜,冇乜味道。👎🏻
茶碗蒸味道唔錯,有蝦及日式魚片,滑溜好味。😋😋😋
雖然整體味道ok,但以這個價錢來講,則不算突出。