之前有幫襯開許願樹長沙灣分店,但通常都是叫外賣,落完order過十幾、二十分鐘後去取,有時和及同事朋友睇波,都是我們至愛之一。( 長沙灣店已搬遷至此新分店)今次剛過開嚟深水埗,再試一試手勢,碰巧撞到佢老細,閒談之下,他說,兩個大師傅現時都坐陣深水埗分店,其實老細以前都係師傅,而家可能好少出手燒啦! (喺門口著住件廚房佬衫收錢,嗰個就係老細之一) 可以提一提,這裡是用一些男廚房師傅幫忙煮串燒,不是像有些店, 隨便一個姐姐,就進去燒,『殺雞焉用牛刀』 串燒食物上嘅厚度,爐不同位置嘅溫度,每種食材燒嘅時間,反轉面燒嘅時間和次數,都有一定技巧,如果真係用上大師傅,可能大材小用一點,但係出嚟效果肯定不一樣。食品串燒整體上合格以上,這類川式改良版串燒,價錢當然沒有得和深圳比,算中等多小小, 但之前舊店是有個$238任食,大食嘅的人或當正餐食可以考慮。 牛肉串和羊肉串-都是用一些肥牛肥羊摺疊來串起,羊肉羊騷味淡有人愛有人不愛,脂肪和肉配合又juice有趙口, 對於生酮嘅我就很喜歡,不過偏鹹了一點。但如果喜歡牛柳呀!牛肉片!這就不是, 但許願樹都有安格斯,今次沒有試到。 燒脆鯇腩-就勁多

燒脆鯇腩-就勁多骨,下次未必會再嗌
牛舌-唔係切片而是牛舌粒,咬口比較好,但如果脂肪少的就會比較韌。
牛油金菇-值得一叫,好味!不過要see you tomorrow

炸豬扒- 兩大塊勁抵食,仲幫你剪埋一件件 ,不過豬扒係炸嘅,油份會比較多啲,同埋嚟食串燒,定係食炸嘢你哋就自己諗啦!
其實好多串燒,例如茄子,很多店都會先炸在燒再開邊 ,因為生燒是要用好耐時間。
羊肉兩串起
2020-05-09
$160 (Dinner)
羊肉兩串起