一張嘴兩條腿食盡天下
挺驚喜的酥皮海鮮湯!
一張嘴兩條腿食盡天下
Level 2
2016-10-24
1K views
Follow
朋友話想食呢度既芝士產品,所以襯同我食飯就捉左我黎食。

深水埗多好野食,記得之前查過openrice同新假期,呢間都係幾多人推薦的芝士店,呢度出名好似係個芝士熔岩漿飯。

個日係天文台好似女人的脾氣咁,暴雨警號轉不停。

終於等到雨停,我同朋友大約8點左右去到店門口,見到鋪頭都坐滿大半人,好彩唔洗等位。
剛好我地張臺睇到電視機,鋪頭仲播緊Alan Tam 的演唱會XD

朋友一坐底就問我肚唔肚餓,原來朋友之前食過一次,覺得分量都OK大。

所以我地凈係order左一個餐,兩個人share食。

個餐包一個主食,一杯飲品同一個沙律。
跟餐Salad
跟餐Salad
首先係沙律,急凍粟米粒,生菜,車厘茄數粒,配蛋黃醬。
泡菜撈面?(我作的)
泡菜撈面?(我作的)
呢個就係個主菜 泡菜豚肉芝士撈麵。佢成個主菜係分開上的。

首先係比芝士,然後鐵板,已灼好的韓國公仔面,以及配料。拿齊之後,會係你前面幫你撈好,然後就可以趁熱食了。

呢家選用的泡菜醬偏酸同甜,食落去都幾開胃。芝士分量足夠有拉絲效果,同時同泡菜味道混合,挺匹配。

豚肉選用韓國五花腩部分,但味道係出過水,但都有少少雪味。

雞蛋是普通熟的水煮蛋喔~~~

這個真的要趁熱食,如果唔系凍左的話,麵條會黐埋一團,好難再分開,因為醬汁不是太多,食完之後,一定要食埋因為鐵板冷掉而變硬的泡菜芝士,這個有口感,幾Q。
飲品揀左呢個:薄荷檸檬蘋果荔枝梳打

名係好X長,但意外地味道不錯,不會太甜,也不會太酸。薄荷的味道未飲就已經迎面撲來。跟餐特飲好似加8蚊,所以我覺得好抵XD
酥皮海鮮周打湯
最後上左個酥皮海鮮忌廉湯,大大個,先12蚊一個。

一開始個價錢令我覺得個湯伏伏地,但黎到飲完又覺得個湯係符合性價比。

不過朋友就話酥皮焗得有d耐,淋得濟。不過都係將個酥皮泡湯,淋d都無所謂啦XD
個湯都幾多料,兩隻青口。(不過我唔食,所以比曬朋友)
跟住有兩隻蜆XD,不錯,沒有沙。
仲有急凍蝦,蘑菇,洋蔥等配料。個湯整體味道不錯,係今餐的驚喜地方。

今餐兩個人食左150左右。飽飽離開,所以抵食。

食的過程中有不停留意隔離臺叫D咩,留意度有d幾得意,係石頭湯麵,然後自己加芝士。

仲有個係個石頭湯鍋上面,架住就一排排骨係上面,我見到就已經覺得好飽!

所以應該呢間鋪頭D野食都幾抵食。
Ratings