2018-11-25
我非常著重我和老公的拍拖紀念日,今年是22週年了,每年都會找間特別既餐廳慶祝,多數以西餐廳為主,但我知老公其實鍾意食海鮮同有鑊氣既中菜,要滿足老公兩樣喜愛,於是係openrice尋找,好好彩,俾我揾到位於觀塘既私房菜~御膳,見D食評同食物相片都幾好,最重要係有海鮮,以中菜為主,所以一個月前已預約定。週年紀念終於到了,我和老公懷着興奮心情去御膳,甫入內,裝潢簡簡單單,走平實路線,乾淨企理。這提供多款中菜菜色及海鮮,也有多款套餐給客人選擇,而客人十居其九都係揀套餐,貪其菜色多樣化,唔駛煩,當然我兩口子也不例外,要了一個二人餐,極為豐富。侍應先遞上什菌豆腐大蜆湯 每喝一口都鮮味十足,大蜆軟滑超甜,好喝到連湯渣都食光。之後係香芒沙律大蝦球賣相極佳,蝦球炸得爽脆,芒果味道鮮味,沙律非常清新醒胃。第三道係蒜蓉粉絲蒸蟶子皇蟶子嫩滑,蒜蓉惹味,粉絲軟腍而且吸收了蟶子既鮮味及豉油精華,超正。第四道係白胡椒爆炒南非鮑魚鮑魚大隻,質感腍滑 ; 白胡椒香濃卻鮮味,兩者很配,誰也搶不了誰的風頭。美食停不了,緊接係東星二食(養魚)起肉炒球魚既肉質豐厚且滑流鮮甜,配合菇菌及蔬菜一起炒,零舍好味。椒鹽骨炸得酥脆,惹
侍應先遞上什菌豆腐大蜆湯
每喝一口都鮮味十足,大蜆軟滑超甜,好喝到連湯渣都食光。
之後係香芒沙律大蝦球
賣相極佳,蝦球炸得爽脆,芒果味道鮮味,沙律非常清新醒胃。
第三道係蒜蓉粉絲蒸蟶子皇
第四道係白胡椒爆炒南非鮑魚
美食停不了,緊接係東星二食(養魚)
起肉炒球
魚既肉質豐厚且滑流鮮甜,配合菇菌及蔬菜一起炒,零舍好味。
椒鹽骨
炸得酥脆,惹味可口,我兩口子全部食晒。
碧綠炒花姿
花姿口味鮮香,口感脆嫩相間,不錯不錯。
士多啤梨骨
肉排充滿肉汁,士多啤梨嘅醬汁非常醒胃,入口還帶水果天然甜香, 真係滋味無窮。
經典富瑤炒飯
我好喜愛這個炒飯,配料超多,有鮮南非鮑魚、瑤柱、金華火腿、蔥花,加上秘製醬汁已成,好味程度爆燈,值得大家一試。
最後係甜品~芒果布甸
好滑,好香,清新不膩。
埋單價錢九佰幾,有咁多海鮮食,價錢好合理,最緊要係味道so good ,下次要帶家人來品嚐這優質既私房菜,他們一定喜歡。