2020-09-27
朋友幸運地打通電話,order左招牌辣爆豬柳炒飯及 瑞士汁炒豬扒烏冬。從落單直至取飯都等了3個小時,無相干至緊要有機會試。外面很多炒飯的飯粒都很鬆散,可能隔夜冷飯蒸得太耐發晒就是炒到一pat pat。軟飯王堅持用當日煲既飯,一排電飯煲全開,老板娘不時開蓋翻起白飯,好似跟白飯講(I'm watching you)辣爆豬柳炒到好香好入味,咬落啖啖肉,感覺仲正過食扒,食得辣既呢個必定推介!♡烏冬係女仕及小朋友至愛,甜甜地真係幾醒胃,不知不覺食晒真係下次叫打孖先夠。對於我這個九龍東人來說,沒有人介紹根本沒有機會試。鋪面只得果百拎呎,夫婦兩口子默默工作,男的不斷拋鑊不斷炒,女的左騰騰右騰騰,完全吃得出他們的心思。炒飯係老板起家之作,水準果然超乎想像,不過聽說老板每日炒野都有Quota,原因勞損關係,已經跟時間在競賽。老板,老板娘加油,我再黎元朗一定搵你。