or#Tm65685803
or#Tm65685803
Level 2
2021-08-13
Follow
喺openrice買左早鳥優惠,$175一個人,琴日同朋友請半日假5點半去食2小時放題火鍋任食。

琴日掛住食無影相,我地2個人,火鍋可以一人一個小鍋,我地叫左個麻辣湯同埋蟲草花松茸。前者用嚟淥肉,丸,菇之類,後者清淡湯底專淥菜同海鮮。麻辣湯底淥完我無再用其他調味,淨係加些小蒜茸䓤莞荽。蟲草花松茸湯底我都無加調味,可以食到海鮮嘅鮮甜。佢湯底加湯係加水,不過我地加左幾次都覺得仲係ok嘅。

講完湯底講食物,大部分食物係用手機掃QR code用手機落單。琴日5點半係唔多人食,啲嘢上得好快。飲品,調味料,火鍋啲菜呀,菇呀之類出面自己拎。火鍋肉類入座嗰陣送左一碟牛舌,落單我地淨係叫左極上肥牛同羊肩肉,肥牛ok但羊好肥。其他都有叫啲丸,炸魚皮同海鮮。老實講,我無諗過2百幾蚊嘅放題火鍋有海鮮叫,對我嚟講係驚喜之選。我地叫左蝦,青口,蠔同埋蜆,見到仲有花膠,不過我地無興趣所以無叫。青口蠔同蜆好鮮甜,我地有再encore。鍾意食海鮮嘅朋友絕對可以一試。

放題都係正常嘢,刺身有三文魚,八爪魚,希靈魚,帶子,甜蝦,北寄貝,赤貝,仲有一兩款唔記得。唔算大件同厚切,但又放題火鍋,咁嘅size對我地嚟講啱啱好,唔夠食再叫。其他壽司熟食都正常。黃金墨魚餅朋友話唔好食,但燒物類唔錯,我地叫左燒茄子串燒雞軟骨同燒波蘿。食榴槤嘅朋友可以叫榴槤炸彈,我同朋友都覺得好食,但甜品個榴槤甘露除左面頭嘅榴槤,杯嘢麻麻地,同埋好多珍珠。甜品仲叫左珍珠伯爵茶奶凍,好濃茶味,可以一試。

整體而言,如果期望非常高質嘅食物就梗係同幾百蚊一餐嘅無得比,但又放題火鍋嚟講,質素唔低同埋CP值非常高,又一次過滿足晒2個願望。係唯一要小心嘅係,我地入座嗰陣嘟左優惠個QR code, 但入座後職員唔知,又走嚟問我地係純火鍋定要埋放題,埋單都係無扣返優惠俾左嘅350蚊,所以自己要留意下。原價218計埋加一240左右,依家用openrice優惠175一位再加返原價加一,埋單2人總供要俾44,除番開一位200左右非常抵食。
Like
Ratings