2018-11-04 190 views
朋友同男朋友搬出黎住,約左我去荃灣的8咪半 同 愉景新城行,因為果邊有唔少的家私鋪可以行,可以簡,行左大半日,我地都系決定近近地系返8咪半到食野,因為已經無力再行了。朋友鐘意食中菜,我地輕輕行左一圈之後,就簡左龍門一番‧上海‧紫砂燉湯食。唔知系咪呢個商場主力都系D裝備同家私鋪多,連餐廳D裝潢都幾別致、舒受同好睇。我地無坐餐廳入面GE座位,簡左D系門口的座位,一黎系梳化椅,夠哂懶,二來貪佢光猛D,方便我地邊睇D 家私傳單,可以一路食一路繼續傾。呢間餐廳好好,每一個客佢都有一個小茶壺,店員會俾幾款茶葉你簡,而你自己沖返自己GE茶,自己有自己專屬GE茶,咁就可以避免朋友A鐘意飲鐵觀音,朋友B鐘意飲水仙,但餐廳就淨系俾一壺你GE難落台情況啦。我地實在行太耐了,十級肚餓!拎起Menu勁快簡到野食,我地叫左黑將軍水餃(6只)($48)、上海小籠包(4件) ($36)、藍莓山藥($48)、百合木耳炒水蓮($72)、瑤柱露筍蛋白炒飯($72)、香芋鍋餅 配 雪糕($52)。黑將軍水餃GE膚色之所以咁黑系因為落左墨汁,入面再包住肉同菜,佢GE口感同味道有D似八方雲集GE水餃,特別要贊一下個辣醬,好好食!

黑將軍水餃(6隻)

黑將軍水餃GE膚色之所以咁黑系因為落左墨汁,入面再包住肉同菜,佢GE口感同味道有D似八方雲集GE水餃,特別要贊一下個辣醬,好好食!令到個水餃GE風味大增!
上海小籠包(4件)

上海小籠包(4件),小籠包最緊要系皮簿得黎,入面要Juciy,但唔會穿!一夾起就見到佢D湯汁墜哂系下面,不得了,食落口果然Juicy,入面粒肉唔會太大粒,又唔會有太多肥豬肉。
藍莓山藥

藍莓山藥,呢個菜式非常創新,而且系冰陣GE,佢有D橙色GE醬系下麵,個調味好特別,令到平平無奇GE山藥加哂分。

食得太多肉,要食返少少菜加快下腸道活動,呢個百合木耳炒水蓮就剛好補充左三款菜類的簽維,而調味亦合宜,系愛清淡人士中意GE味道。
黑將軍水餃(6隻)

瑤柱露筍蛋白炒飯上臺時有陣陣GE白氣飄散,話哂俾你知佢好夠鍋氣,飯粒粒分明,露筍、瑤柱、蛋白大小有致,少少GE鹽就帶出呢個飯GE香口,同食材的鮮度。
香芋鍋餅 配 雪糕(

食到尾聲,當然唔少得甜品啦!香芋鍋餅沒有特別額外再加糖,唔會太甜,朱古力雪糕本身非常香甜,2個合起黎食,味道又剛好BO。

我地2個加埋都系食左唔夠$400野,但試左咁多野,都幾抵食抵試!
2018-11-02
$150 (Dinner)
黑將軍水餃(6隻)
上海小籠包(4件)
藍莓山藥
香芋鍋餅 配 雪糕(