2024-01-25 101 views
行了半日山,最後都由深井搭返車出市區打邊爐,今次試下呢間煜焙軒,就在旺角維景對面,因為店面有大大隻招牌套餐,啱晒二人份量。而且出面就係巴士站,食完搭車返屋企好方便!我地5:30到,食早輪。$508的套餐A包了養生花膠雞燉翅鍋及一盤手切本地肥牛。上枱一刻有驚喜,因為花膠雞鍋好大鍋,足有大半隻雞係鍋入面,仲有冬瓜、蔬菜、蟲草花及金華火腿片等,好足料。湯底好濃郁又清甜,店員提我地一定要飲湯先,然後再加湯打邊爐。個湯真係好好飲,食到真材實翅,雞肉嫩滑啖啖肉,好滿足!唔打邊爐真接當花膠雞咁食亦無不可!但我地飲完湯食完雞仲有好多湯剩,所以加湯就可以淥牛肉!額外點了蔬菜盤、墨魚滑及大蜆等,份量都好足亦新鮮。手切牛肉味濃,入品又夠肥美,直接落湯唔使點醬一樣夠味!肥豬造型的墨魚滑質感爽滑,十分彈牙,仲有粒粒蟹子,食落帶點卜卜脆,好有咬口!仲有大蜆,隻隻都肥美又無沙,好鮮甜。蔬菜盤份量又多,食菜都食得好滿足。因為鍋底濃郁,所以全程感覺似係用老火湯打邊爐。作為一間唔係任食的火鍋,煜焙軒算係交足了功課,價錢唔貴,份量足,加上位置方便,所以有不少捧場客。

手切牛肉味濃,入品又夠肥美,直接落湯唔使點醬一樣夠味!

2024-01-13
Type of Meal