2023-09-25
2023年9月5日 星期二放咗咁長假終於又要開始工作,所以呢幾日都好忙處理公事,放工之後唯有同老婆出街食飯,今晚我哋就去咗黃大仙食呢間餐廳喺黃大仙北館地下,要行到最入先到,不過好容易見到,佢連住一間韓式餐廳,門口仲有個好大既招牌掛住餐廳裡面既坐位係同韓式餐廳share嘅,所以有好多座位,枱與枱之間有足夠距離,坐得幾舒適,而且裝修得幾靚,好似餐廳中間有棵大樹坐喺下面咁餐牌上面可以揀食set或者自由配搭要台式鐵鍋湯,款式好多樣化,價錢仲要唔係好貴添,於是我哋每人叫咗一個set等左大約十幾分鐘,老婆點嘅食物就送到,係紅酒燴牛肉配滷肉米粉,餐廳用咗新竹米粉,食落去比較有咬口同彈牙,牛肉就煮到入晒味又勁腍,份量都唔少之後有小食鹽酥雞,炸得好香脆,而裡面既雞肉仍然保持嫩滑,份量都唔少,兩個人夠晒食呢個係我點既上海排骨配滷肉飯,排骨同樣地煮得好入味,味道平衡得啱啱好,唔會太過酸,滷肉鋪到成碗飯都係,加埋花生一齊食,味道更加豐富飲品方面,老婆要咗特濃奶蓋朱古力,朱古力味好濃郁,上面仲加咗奶蓋,令到口感更加幼滑至於我呢杯就叫做夢,其實係特飲黎,睇落去好似富士山咁,用黎打卡一流,味道酸酸甜甜幾醒胃,仲解去
至於我呢杯就叫做夢,其實係特飲黎,睇落去好似富士山咁,用黎打卡一流,味道酸酸甜甜幾醒胃,仲解去剛才食物既油膩感添
最後我哋每人仲各要左一份甜品,呢個係黑白配芋圓,其實係豆腐花同仙草,同樣地夠滑溜,配合得岩岩好,而且芋圓好煙韌又夠大粒
至於老婆就係芒果乳酪冰沙,原本以為只得冰沙,點知原來冰沙下面仲有香芒爆珠同仙草,十分豐富,兩個人都差啲食唔晒
最後埋單每人百六蚊左右,真係食到勁飽!!