delicious_food
delicious_food
Level 4
2016-03-13
Follow
表妹最近好勤力咁去自修室溫書準備考DSE,見佢咁用心,作為表姐既我襯今日星期六帶佢去位於新蒲崗圖書館自修室留下既赤山日本料理食下放題
食過咁多次放題,有大約6成都有飲品任飲,呢間都唔例外,不過除左普通既飲品之外,最特別既係有即沖柚子蜜同埋菊花露,係其他食放題既地方係未見過架。
其他飲品方面,都係果幾樣,汽水,綠茶等等,種類都算多。
前菜好似沙律螺肉等都係以自助形式,大家可以去凍櫃到自己拎。
和式前菜, 醬汁既濃度適中,如果每兜既份量多少少就更加好。
刺身新鮮爽口,三文魚肥美,非常厚切,重鮮味,甜蝦都啖啖肉,至於生蠔,送黎時隻隻都好新鮮,食落唔腥,滑入口真係好滋味,加埋檸檬汁吊起個味真係好好味呀!至於帶子同蟹捧就普普通通。

魚生實在太好味,所以我地都encore再一次。不過當然第二轉就無叫咁多啦。
天婦羅方面,粉漿超薄,上菜時仲熱辣辣,令到成件事好好食!
炸物方面全部都炸得好香口,口感特別香脆。特別一提炸蟹鉗,金黃色脆,內裏釀滿左蝦肉,爽口彈牙。
炸雞軟脆骨表面呈金黃色,粒粒脆口又香口,夠入味。
燒雞翼燒到微燶,再塗上一層蜜糖,外皮脆內裡雞肉嫩,一口咬落去,雞肉仲能保留好多肉汁,至於大蝦串燒好香,蝦肉好爽口,如果上面既七味粉落返少D好更加好。
牛舌燒得好香,唔韌好淋身,配埋秘製醬汁好味道!羊架方面就普普通通,味道同火喉都算OK。
甜品方面選擇都算多,好少見放題有啫喱,涼粉,布丁呢D選擇,真係估你唔到,最好味果樣當然係布丁,好味到我仲食左3個添呀。

埋單每人$251 左右,咁既價錢,有生蠔食,落單既野又到齊,算唔錯架啦,期待DSE 完全之後再黎食獎表妹食多餐。
Ratings