話説好日都唔會黎慈雲山 但今日去探完個親戚 咁岩到食飯時間 就齊齊落去食個飯~見到呢間翁記上海館門口好多人排晒隊 應該好好食~我地4個都唔執輸排埋1份~排左陣都好快有位 咁就入去嗌野食~1坐低先嗌4杯熱豆漿再慢慢揀野食 雖然小店地方細細 但野食方面都有好多款式 仲要好多係出面食唔到 好特別~首先叫左2個前菜手拍青瓜同水晶肴肉 之後仲有炸銀絲卷 竹笙火腿雲吞雞 當然唔少得小籠包!最後仲試埋酒釀桂花湯丸同豆沙鍋餅~首先講下手拍青瓜~幾大碟 酸咪咪好開胃!青瓜入味 爽脆夠凍~作為前菜1流!水晶肴肉 呢個好特別 係出面未食過~賣相相當精美 食落好清新 由于都係凍食 好似食緊咸既jelly 好過癮~好食又特別!由于我地叫得多小菜小食無叫飯麵~炸銀絲卷就可以飽下肚~雖然係炸 但唔會好油 熱辣辣點鍊奶食 1絲絲好好食~之後就係竹笙火腿雲吞雞 大大碗 足夠我地4個飲2碗有多~湯底好清甜 湯入面有津白 仲有成隻嫩滑雞脾 竹笙索晒d湯 爽口好味!雲吞都有幾隻 大大隻 食得出係自家製作~好滿足!小籠包原籠熱辣辣上 以為得個籠大?錯啦!d小籠包都好大!!真係唔講得少 好足料~咬落去d湯汁立即漏出黎~一定要小心
小籠包原籠熱辣辣上 以為得個籠大?錯啦!d小籠包都好大!!真係唔講得少 好足料~咬落去d湯汁立即漏出黎~一定要小心d食小心熱燙!
最後食埋甜品做總結 食左我好耐好耐無食過既酒釀桂花湯丸同豆沙鍋餅~酒釀丸子湯底不濃不淡~桂花味好香好清新 驚喜係唔係用小丸子 係用黑芝麻湯丸!1碗6粒 個個要搶我碗野黎試~爭下先過癮!
至於豆沙鍋餅 新鮮炸起~外面微脆~豆沙餡不甜不膩!好快俾我地幾個KO左!
講呢間上海菜有驚喜!款式除左夠多 仲夠特別!價錢大眾化 完全係街坊價!4個人食先$3xx 份量唔少 食到個個飽飽豬~店員姐姐好親切 係咁推介同跟單~上菜速度都好快手!非常滿足又滿意既1餐~正!!
$80 (Dinner)