2017-08-27 74 views
今日同屋企人嚟到喺上環嘅一間上海菜館食晚飯餐廳位置十分易搵,出左地鐵站之後轉右直行兩至三分鐘已經到鐵板干爆辣子雞 $88落單時無指明辣度,應該default為小辣,但小辣都食到我細佬呱呱嘈,係咁飲水食得辣既我當然覺得小兒科,再食應該會叫大辣走過油既去骨雞肉加上香芹爆炒後再放上鐵板,香氣令人垂涎三尺,麻辣勁十足,十分推薦上海生煎包 $26;上海生煎鍋貼 $26生煎包既外皮煎得香脆,但又唔會太油膩,肉餡仲非常多汁鍋貼比較細隻,適合一啖一隻,皮有點厚但與此同時煎得十分香口,同樣有豐富肉汁同油香四川擔擔麵 $42呢個擔擔麵十分之大碗,兩個人分都覺得多。少許辣,真係只有少許,所以唔食得辣嘅人應該都接受到。但我都係比較鍾意詠藜園個種有花生香嘅擔擔麵,個人不太推薦呢碗呢。花雕浸醉雞 $48醉雞,預先起骨再浸落酒到入味,啖啖肉同酒香,份量亦十足附上餐牌供大家參考價錢
今日同屋企人嚟到喺上環嘅一間上海菜館食晚飯
餐廳位置十分易搵,出左地鐵站之後轉右直行兩至三分鐘已經到

鐵板干爆辣子雞 $88

食得辣既我當然覺得小兒科,再食應該會叫大辣

上海生煎包 $26;上海生煎鍋貼 $26

生煎包既外皮煎得香脆,但又唔會太油膩,肉餡仲非常多汁

四川擔擔麵 $42

呢個擔擔麵十分之大碗,兩個人分都覺得多。

花雕浸醉雞 $48

醉雞,預先起骨再浸落酒到入味,啖啖肉同酒香,份量亦十足

附上餐牌供大家參考價錢