2022-03-01
我跟快要離開香港的朋友快聚,選了一間近期很熱門的打卡餐廳,地點很方便,而且食物委高質又不貴,重點是每個角落和食物都很適合打卡!.明太子黃金醬焗鑊仔薯條 $68首先用鑊仔上已經感覺良好!薯條係粗果隻,炸粉唔厚,食落會有一層薄脆的感覺,入面就軟綿綿,而且份量超多!重點係佢啲明太子醬,係超肥仔的口味,雖然好多醬,但我地食完時係完全點晒一滴都無淨。.原隻軟殼蟹卡邦尼 $138成隻軟殼蟹喺上面超吸晴,隻蟹好好肉而且唔覺梅,食落去仲有汁流出嚟,完全唔會乾爭爭,份量好似成隻手掌咁大!下面卡邦尼係用左扁身意粉,口味比一般的卡邦尼更清爽,唔係好張好濃果款汁,配料有大量菇菇同煙肉,性價比超高,推薦必吃!.明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵 $138呢個貓耳朵比較少見,好特別!雖然佢都係意粉質地,但佢形狀係有個dull 形,所以特別掛汁,岩晒我呢啲重口味人類。而呢個明太子醬汁同薯條又唔一樣,呢隻係比較creamy 啲,配埋岩鹽火灸燒嘅蟹棒同埋三文魚籽,口感超豐富,小朋友都岩食。.宇治抹茶芝士蛋糕 $58呢個宇治抹茶芝士蛋糕質地比較實,用嘅係宇治抹茶粉,所以有少少甘,但唔會苦,係大人口味!.紅寶石巧克力草莓鮮奶 $68
明太子黃金醬焗鑊仔薯條 $68
原隻軟殼蟹卡邦尼 $138
明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵 $138
宇治抹茶芝士蛋糕 $58
紅寶石巧克力草莓鮮奶 $68 及 白桃烏龍茶 $48
朋友仔點左杯紅寶石巧克力草莓鮮奶,一上枱靚到嚇親,忍唔住係咁影相打卡。味道方面我試左一啖,係士多啤梨朱古力果隻懷舊味道,但又唔會甜到漏,頂層仲有cream 同埋玫瑰花瓣,好味得嚟又好睇。我就點左杯白桃烏龍茶,茶包係台灣直送,味道有少少甘甜,岩晒食西餐可以解膩。