2017-10-01 1663 views
真係好耐無放題,因為人大了,唔想食得咁趕又咁急,然而放題總係有條癮,耐不耐,就想瘋狂食下刺身。同同事們真係好耐無見,難得就到時間,大家二話不說都贊成去放題食返餐。今次揀左神輿日本料理,因為openrice見到環境寬敞,而且裝修比一般放題店有特色,價錢實惠而且評價不錯。Book好位7:30準時到,門外已有人龍,但因為有book,所以好快就入到去坐。座位好寬落,而且環境都寬敞,完全無一般放題咁肩並肩的情況出現~呢度食物選擇和一般放題店無異,燒物、壽司、卷物、一品料理、炸物等,想幾齊全。不過驚喜係有清酒可以任飲。上菜速度真係好有效率,落單5分鐘左右食物陸續上枱。一口牛細細粒配甜甜地的醬汁,好入味,食不停。蒜香茄子凍食,切得大小適中,爽中帶甜。 刺身encore左3轉,雖然不算十分厚切,但新鮮無冰味,甜蝦大大隻,帶子肥美,仲有三文魚、油甘魚油脂甘香,水準之作。 清酒煮扇貝估唔到咁大隻,雖然清酒味不算突出,但大大隻,絕對啖啖肉。 不得不推介呢度塊羊架,是出面的3倍大有多,燒得一啲都唔乾,而且羶味唔算強,肉嫩多汁。唔可以錯過。還有芝士焗虎蝦又是不可錯過的項目。虎蝦肥大,上面鋪滿了芝士和沙律醬,係一

還有芝士焗虎蝦又是不可錯過的項目。虎蝦肥大,上面鋪滿了芝士和沙律醬,係一種種啖啖肉而滿足的滋味。
仲有燒日本番薯雖然細細粒,但好有番薯味而且好甜,不經不覺又食左好多粒。
呢度個鰻魚炒飯好有水準,比得上出面的日本料理!飯身濕潤又甜甜地,最重要係真係食到粒粒鰻魚~鰻魚仲要係肥美而帶彈牙的那種。
因為encore 左太多刺身、燒物、一品料理,所以基本上我地4個人都飽到行唔郁,雖然過左少少時間,但都無催我地走,反而仲問我地使唔使要杯熱茶。服務態度真係好好!!!
最後食埋個有綠茶味但奶味又濃雪糕,我地才正式收手。真係好耐未試過放題咁放肆食到捧住個肚走!!然而埋單每人先$250,抵食到暈,唔推介唔得呀~~~
2017-09-28
$250 (Dinner)