2025-08-22
lunch時間同同事特登嚟試太古新開無耐專食肉餅嘅餐廳食飯,去到有條小長龍,等咗差不多大半個鐘先入到去食。餐廳提供嘅肉餅種類選擇都多,有蒸同燒,有傳統口味亦有比較新派口味。同同事分別叫咗兩個肉餅,一蒸一煎share嚟食,蒸揀咗鹹蛋黃蒸肉餅、燒揀咗燒原隻虎蝦球蝦米肉餅,每份肉餅都會跟餐有個中湯同埋一碗飯,飯可以揀十六穀米或者日本白米飯。鹹蛋黃蒸肉餅味道中規中矩,肉餅夾雜着馬蹄,食落爽口,個人覺得比較出色嘅係燒原隻虎蝦球蝦米肉餅,煎咗嘅肉餅食落會比較香口,而且虎蝦肉質爽口,唯一來不足嘅地方就係見唔到肉餅裏面有蝦米。望見其他枱都多人叫三吊油雞,望落色水唔錯,下次再嚟都會想試吓。整體嚟講食物味道唔錯,肉餅款式特別,都會想再次來訪試更多口味,不過以家常便飯嘅菜式嚟講價錢一啲都唔平民,而且排隊時間比較長,未必會吸引到人經常到訪。lunch時間同同事特登嚟試太古新開無耐專食肉餅嘅餐廳食飯,去到有條小長龍,等咗差不多大半個鐘先入到去食。同同事分別叫咗兩個肉餅,一蒸一煎share嚟食,蒸揀咗鹹蛋黃蒸肉餅、燒肉餅揀咗
燒原隻虎蝦球蝦米肉餅
鹹蛋黃蒸肉餅