Luckymo
手掘一指,食到要舔手指
Luckymo
Level 2
2020-11-09
3K views
Follow
星期六晚在荃灣廣場搵食,今次想去未試過嘅食肆,咁啱睇到呢間餐廳做緊北京填鴨6折優惠,加上好耐冇食過京滬菜,雖然差不多9點,但全場9成滿座,好彩仲有一枱空位,於是二話不說入座了!

一入門口已見左邊廚房,端上一隻隻好有份量嘅北京填鴨出來,預備送上給客人。

因為我哋得兩個人,但又想試多啲嘢,所以今次我哋點咗4碟餸 (其中一碟當然唔少得係鎮店之寶--北京填鴨半隻) 。

沒想過每碟餸都超有水準,特別係香芒沙律蝦球,呢碟係第一碟出場嘅,蝦球及杏仁碎好香口兼配上濃郁沙律醬和沙律菜,所以非常開胃,令我對餐廳印象分大增!

接著出來嘅分別係牛肉餡餅 & 小籠包,2碟共通點都係熱騰騰及好多肉汁,令到肚餓嘅我覺得好滿足,之後鎮店之寶-北京填鴨出場,雖然做緊6折優惠,但味道和賣相依然相當吸引,絶不馬虎!

最後點咗一份糖水 - 蛋白杏仁茶,不過味道較為普通,糖水比較稀!

整體而然食物質素是及得上星級酒店的,所以我會再來!
不但賣相吸引,而且蝦球好大好脆,每件蝦球面都沾上杏仁碎,再配上濃郁沙律醬,也保留到蝦味之餘,仲提升味道層次👍👍👍
皮薄多汁,用筷子夾起也不易穿皮,建議一口整個放入口食,令肉汁豐富整個味蕾
上枱熱騰騰,外表鬆脆不油膩,肉嫩多汁好味
上枱熱騰騰,外表鬆脆不油膩,肉嫩多汁好味
肉汁豐富,咬開外皮爆汁,建議用匙羹盛載住食
肉汁豐富,咬開外皮爆汁,建議用匙羹盛載住食
鴨皮脆不太多脂肪,底下仲有數件厚鴨肉,鴨皮&肉都好大件
鴨皮脆不太多脂肪,底下仲有數件厚鴨肉,鴨皮&肉都好大件
每塊春卷皮間都有張紙隔住,方便客人用以包鴨皮肉&配料一併食👍
北京填鴨配春卷皮
欣賞餐廳將每層春卷皮都加上隔紙,令食客可以容易包鴨皮&肉一併食👍
這個比較稀
這個比較稀