一間好多明星仔幫襯既地牢火煱店,但佢地一行到落黎就會神神秘秘咁入房架喇。依度地方唔算大,長方形格局,密度可接受,可能地牢係無窗關係,大廰都好嘈吓,完全傾唔到計,要好大聲講野先得。反而服務出奇地好喎,個個阿姐都面帶笑容又殷勤細心,難得難得。不過食物就太一般喇,暫時最滿意既出品仍然係大埔分店 ~ 但服務就依度出眾啲 ~人參雞湯底,有杞子、紅棗、白人參、鮮腐竹、等等,但飲落硬係差啲料咁,應該無左好多藥材,都唔係嗰隻味呀,搵笨。雞肉嫰滑,但雞味欠奉,只可以叫做人參清湯。鱔片,唔夠肥、唔夠爽滑,都有魚味既。鮮腐手,健康清甜香滑,簡單得黎又好味。頂級手切肥牛,我非常懷疑係咪真係手切囉,完全無手切既口感、質感同顏色,有搵笨之厭。味道同口感免強可以,但唔可以話最好、最甜囉,上次去紅磡街市碟頂級手切肥牛好過佢,勁甜勁滑勁棉,都係百幾銀。蟹子鮮墨魚丸,口感硬實,完全 feel 唔到係手打丸囉,我都都係鍾意食鮮手打既。竹笙,鮮爽,索晒啲湯汁,正呀,食菌又健康。芝心丸,好少食,成日都辣親咀,一般啦,個人一向唔多喜歡包心丸。鮮蝦滑,還可以啦,鮮甜彈牙,並無將蝦打到過份稀爛,起膠程度幾好,仲係蝦膠中放入少量蝦粒,

鱔片,唔夠肥、唔夠爽滑,都有魚味既。

鮮腐手,健康清甜香滑,簡單得黎又好味。

竹笙,鮮爽,索晒啲湯汁,正呀,食菌又健康。

鮮蝦滑,還可以啦,鮮甜彈牙,並無將蝦打到過份稀爛,起膠程度幾好,仲係蝦膠中放入少量蝦粒,可增加口感,好有諗頭,唔錯。

雞子,似乎唔多新鮮,腍劈劈,未烚已穿晒,可能解凍後放得太耐,又洗得太多次。搞到啲水份同肉汁流失晒,鞋烚烚又乾爭爭,咁樣邊會好食架。烚熟後要無爆又無縮水,先會脹卜卜、外皮爽脆、裡還棉滑架麻。上網查證過點解 size 咁多架呢?原來係火雞子,所以咁巨形,都唔知真定假。有時屋企打邊爐,會專登去街市買鮮雞子,真係即日劏,無雪過架,size 只有火煱店既十份一,但係味道超甜超鮮,仲好重蛋味架,但係貴好多囉。

人參雞湯底、頂級手切肥牛、鮮腐竹
蟹子鮮墨魚丸
鮮蝦滑、鱔片
雞子
2011-03-01
$250 (Dinner)