2008-05-29 9 views
最近幫趁了haagendazs數次,味道概括如下:Caramel apple crumble一入口係以焦糖味道為主,而當中蘋果蓉的口感又像冰沙又像sorbet咁,與平日一貫以「滑」為賣點的haagendazs有點不同,算係有點睇頭。內裡除了食到有少許蘋果絲碎,亦食到有少許瑪莉餅碎粒,整體只係甜了少許。<--其實最近我食的xtc都係甜的了~hehehChocolate其實一入口與早期食的godiva classic milk chocolate雪糕有90%似,除了當中的朱古力濃度仲爭godiva少少,其餘我真係食唔出同godiva有咩分別,其次相同的就係甜度咁啦!Macadamia Nut Brittle曾經幾年前我就在香港那時仲未有xtc食,咁那時當然會時時食haagendazs啦!當時haagendazs就有隻齋叫macadamia nuts的雪糕,直至今次我就奇怪:多了brittle這字眼其實同過往食嗰隻又有咩唔同呀!?今次我食的款式其實同過往的macadamia nuts可以說得上都係一樣果仁碎粒,食得出係有焗過既,有陣煙燻味咁,不過nuts碎中又會俾我奇奇怪怪咁食到似花
最近幫趁了haagendazs數次,味道概括如下:

Caramel apple crumble

Chocolate

Macadamia Nut Brittle

曾經幾年前我就在香港那時仲未有xtc食,咁那時當然會時時食haagendazs啦!當時haagendazs就有隻齋叫macadamia nuts的雪糕,直至今次我就奇怪:多了brittle這字眼其實同過往食嗰隻又有咩唔同呀!?今次我食的款式其實同過往的macadamia nuts可以說得上都係一樣果仁碎粒,食得出係有焗過既,有陣煙燻味咁,不過nuts碎中又會俾我奇奇怪怪咁食到似花生碎味,雖然我冇食物敏感,但由細到大我係勁唔鍾意食花生咁囉!而今次雪糕中都俾我食到有d crispy磚塊,口感有點似maltesers個脆芯咁,加上有層糖漿,一咬開我覺得勁甜。其實由我第一啖食這雪糕的白色部份時,我已經覺得勁甜喇!甜得令我覺得「鞋」脷。

食後感:

一直近來我都有問自己,做乜成日都話甜!?試問有咩雪糕係唔甜架!?唔甜咁食雪糕為乜?但又其實我平日係慣常鍾意食下糖或朱古力咁,不過每日我都係一粒起兩粒止…甚至飲熱檸水我都可以唔加糖。

依據我以上的生活習慣,可能雪糕都唔洗食,食sorbet較適合了。

笑面係只俾apple crumble那款。
$3x (Other)