2020-09-13
我諗大家見到張相都知呢間係坐忘架啦🤤因為個豬軟骨真係好岀名✨我都想試左好耐架啦☺️仲要有良心💛當然要去啦‼️睇過好多關於呢間餐廳嘅報道 覺得個concept幾好✨✨想同大家分享下😛餐廳老闆係日本人黎🇯🇵可以見到成間舖都以木嘅元素 好日式🤎好希望推廣健康飲食嘅理念比食客🥦所以可以見到每道餸都有好多唔同種類嘅蔬菜🥬而坐忘呢個名原來好有詩意😆其實係來源於莊子☁️希望達到所提倡嘅忘我 無心嘅境界 想專注做好煮食呢件事🍳唔知關唔關自己讀嘅科事😂好鐘意發掘 睇呢啲「故仔」👀同埋覺得了解唔同食材/餐廳/每道餸嘅故事✨真係會有感受好多 依家都慢慢學習中🙈.👅豬軟骨野菜咖喱飯 $69一黎到 即刻食啖豬軟骨先啦🤤又真係好正🍖有兩大塊 真係可以叫佢做豬軟骨扒😂🥩慢煮嘅關係🔥基本上你用個叉一撥開 啲肉就會散 真係好淋好軟熟☁️有好多骨膠原🤣同埋好入味 啲汁係滲透入曬成舊肉度🥰但又唔會過鹹‼️配飯嘅日式咖喱🍛當然唔會好辣 但都調較到無平啲嘅日式咖喱咁甜 味道好容易入口好惹味😋旁邊仲有幾種蔬菜 同肉嘅比例我覺得係一半一半🤣仲有個細節位係連個飯入面多手買咗粟米🌽同紅蘿蔔粒🥕真係好癲😆不停將理念融入去菜式度🥦食個個真係會fee
豬軟骨野菜咖喱飯
👅豬軟骨野菜咖喱飯 $69
一黎到 即刻食啖豬軟骨先啦🤤又真係好正🍖有兩大塊 真係可以叫佢做豬軟骨扒😂🥩慢煮嘅關係🔥基本上你用個叉一撥開 啲肉就會散 真係好淋好軟熟☁️有好多骨膠原🤣同埋好入味 啲汁係滲透入曬成舊肉度🥰但又唔會過鹹‼️配飯嘅日式咖喱🍛當然唔會好辣 但都調較到無平啲嘅日式咖喱咁甜 味道好容易入口好惹味😋旁邊仲有幾種蔬菜 同肉嘅比例我覺得係一半一半🤣仲有個細節位係連個飯入面多手買咗粟米🌽同紅蘿蔔粒🥕真係好癲😆不停將理念融入去菜式度🥦食個個真係會feel到用心♥️
豬軟骨野菜咖喱飯
👅烤雞野菜忌廉烏冬 $75 + $8溏心蛋
除咗試招牌 仲試左呢個新推出嘅烏冬🍜我覺得無乜驚喜 可以因為豬軟骨個個太岀色令到呢個反差好大🙈首先佢嘅雞偏老有啲鞋口 烤味又唔重~而忌廉湯底好稀 唔夠creamy🥛成個湯主要係胡椒粉 黑椒同煙肉嘅為主🥓仲有好多煙肉片😂但仲烏冬又好QQ🤍係扁身少少透白個種 又幾好食🤣蔬菜方面都有幾種🥦🥕溏心蛋勁流心☺️不過就好少醬油味🥚
烤雞野菜忌廉烏冬
烤雞野菜忌廉烏冬
👅凍焙茶 跟餐 唔洗錢
不過都想講下🙈太多冰🧊變成有茶色嘅水 飲熱應該好好多
👄總結: 黎呢度食有豬軟骨嘅嘢就啱啦~特別推介 豬軟骨野菜咖喱飯🍛每個元素配合得好好 好味道😋但其實呢間餐廳無話超級驚艷個種~可能都聽得太多好評就有更高期望🙈但的確喺其他餐廳未必食到呢個味架🔥而且體會到老闆對食材同煮食嘅用心♥️所以都好值得黎試下👅
———
📍坐忘 (鰂魚涌)
鰂魚涌濱海街13號中興大廈地下