名人坊位於九如坊的蘭桂坊酒店,明明很近,偏偏我去到很遠,因為我以為是中環的蘭桂坊酒店,去到酒店大堂打給朋友。。。。頂!去錯。半個小時後終於嚟到,再細心睇食評原來呢一間餐廳已經攞咗米之蓮星級好多年啊。呢度嘅中菜與別不同,能夠從傳統破格,變化出更加美味的高級粵菜。先來嘅有贈送的煎蘿蔔糕,最欣賞嘅就係佢懂得利用香港最地道的風味,就係呢個橙色的辣椒醬,乾炒牛河永遠佢都會出現,配搭蘿蔔糕係一絕嘅!第一道菜來的係蛋白蒸蟹鉗,自己覺得呢就冇禮賓府嘅花雕蒸蟹鉗咁出色,但係呢蛋白蒸得香滑,味道調校得剛好,配上新鮮的大蟹鉗,已經令人印象深刻。接着嘅係得奬名菜海鮮百寶盒,做得精細美味,口感鬆化,海鮮份量亦都好多。係一個不錯嘅開胃前菜。(八寶盒係要預先訂制,有興趣嘅話一定要打電話去訂)然後就係呢一個砂鍋焗筒蠔,筒蠔炸完再焗都依然10分大隻,外邊脆帶點點汁,裏面係先甜嘅蠔味。惹味。而且份量很多,足料之作,味道唔會過火,剛好同蠔嘅鮮味相輔相成。另一個精彩彩色就係呢度嘅走地雞,香港嘅走地雞已經買少見少,呢度嘅走地雞肉質鮮嫩,但仍然富有口感,走地雞做過運動果然唔同啲,皮嘅脂肪唔會太多,薄薄的雞皮食落去更加美味,做法能

另一個精彩彩色就係呢度嘅走地雞,香港嘅走地雞已經買少見少,呢度嘅走地雞肉質鮮嫩,但仍然富有口感,走地雞做過運動果然唔同啲,皮嘅脂肪唔會太多,薄薄的雞皮食落去更加美味,做法能夠保持走地雞的鮮甜,而且大少少鹹味令味道更加突出。呢一個都係要訂咖!
當晚仲飲左一個驚喜嘅紅酒,幫我地探討緊點解呢佢要指名係未知邊一地種嘅提子,朋友就係呢度講笑啦!原來特別寫明邊一塊田種出嚟嘅提子去釀製,係特別精彩咖!配上走地雞同埋焗蠔,都能凸顯出邊一個紅酒嘅味道。一個好好嘅matching .
菜呢我哋就點左呢一個上湯扒豆苗,我本身好鍾意食豆苗,生熟到剛好唔會太老,吃得出菜嘅綠油油感覺,只需要配上少少嘅瑤柱絲同埋上湯已經10分美味。
甜品都係另外一個驚喜之作,天山雪蓮配蓮子糖水,青得來夠滋潤,仲有美味嘅柚同埋水果,為晚飯畫上完美句號。

簡單到一碟蘿蔔糕或者一夾炒菜,都做得細緻而且係食物味道配搭上面下定功夫,怪不得能夠多年維持米之蓮質素,事實上呢度食嘅唔係去到好高級嘅食物,反而簡簡單單,小菜三幾款都食得出廚師的真味。
  • 煎蘿蔔糕